Miljondonation ger ÅA möjlighet att inrätta ny professur – "Vi är väldigt tacksamma"

Åbo Akademi får en donation på en miljon euro från Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet. Bild: Mikael Piippo/SPT

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet donerar en miljon euro till Åbo Akademi. Pengarna används till att inrätta en ny professur i gerontologisk vård.

Ämnet vårdvetenskap vid universitetet Åbo Akademi (ÅA) får en ny professur. Professuren i gerontologisk vård finansieras av Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet som donerar cirka en miljon euro till ÅA.

– Vi är väldigt tacksamma och glada över att kunna berätta så här glada nyheter. Det här är en professur vi själva funderat på redan länge och nu blev detta möjligt tack vare finansieringen från Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet, säger ÅA:s rektor Mikko Hupa.

– Det fina med det här är att vi nu har en möjlighet att starta någonting nytt. Statens finansiering till universiteten har varit så knapp de senaste åren att vi varit tvungna att koncentrera oss på att hålla kvar det vi har och inte kunnat införa nya professurer.

Finansieringen från Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet täcker en period på tio år. Rekryteringen till den nya professuren börjar inom kort och lär vara klar nästa vår, säger Hupa.

– Det blir en internationell rekrytering. På så sätt garanterar vi att vi får den bäst lämpade personen för posten.

Bättre kursutbud på alla nivåer

Gerontologi betyder vetenskapen om åldrandet. Lisbeth Fagerström, professor i vårdvetenskap vid ÅA, hoppas att den nya professuren bidrar till utvecklingen av äldrevården och gör branschen mer attraktiv.

– Vi vill höja imagen på det här området och locka fler studerande som vill jobba med äldreomsorg, säger Fagerström.

– Jag tror att vi kommer att kunna erbjuda ännu bättre kurser inom gerontologin och äldreomsorgen både på kandidat-, magister- och doktorandnivå.

I framtiden hoppas Fagerström också kunna öka antalet studieplatser vid ÅA:s utbildning i vårdvetenskap, men ett sådant beslut måste fattas tillsammans med Undervisnings- och kulturministeriet. För tillfället finns det sammanlagt 40 nybörjarplatser per år vid utbildningen.

ÅA:s utbildning i vårdvetenskap sker i Vasa. Enligt rektor Hupa kommer den nya professorn att vara stationerad i Åbo men bedriva aktivt samarbete med enheten i Vasa.

"Det här är ett nytt steg i vår verksamhet"

För Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet är finansieringen av en professur i gerontologisk vård ett utmärkt sätt att uppfylla sina stadgar, säger stiftelsens styrelseordförande Henrik Carlstedt.

Enligt stadgarna är stiftelsens ändamål att "inrätta, upprätthålla eller med bidrag stöda sjukhusinrättning eller ålderdomshem, att bereda kostnadsfri sjukvård åt obemedlade personer främst ur handels- och sjömannakretsar, och att stöda förebyggande hälsovård i Åbo stad med omnejd".

– Det här är ett nytt steg i vår verksamhet, och en långsiktig satsning. Vi hoppas kunna bidra till en bestående förbättring av äldrevården, säger Carlstedt.

Utvidgat samarbete med Åbo universitet?

Enligt Carlstedt började Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet fundera på finansieringen av en professur när man donerade pengar till ÅA och Åbo universitet i samband med universitetens finansieringsrunda för några år sedan. Stiftelsen hoppas att professuren kan bidra till ett utvidgat hälsovetenskapligt samarbete mellan de två Åbouniversiteten.

I övrigt avstår Carlstedt från att komma med önskemål om hur ÅA konkret borde använda miljondonationen.

– Vi överlåter beslutsfattandet åt ÅA. Vi är själv inga experter och vi litar på ÅA.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning