Miljonböter för Steinbecks svärdotter

John Steinbeck tog emot Nobelpriset i litteratur 1962. Arkivbild. Bild: TT

10,8 miljoner euro. Den summan ska John Steinbecks svärdotter betala i böter för att ha satt käppar i hjulet för två planerade filmversioner av den amerikanske författarens verk, skriver Variety.

Domslutet är en del i en bitter familjestrid mellan Steinbecks arvingar, och en stor seger för Steinbecks styvdotter Waverly Scott Kaffaga, som sedan 1983 äger rättigheterna till hans verk. 2014 stämde hon svärdottern Gail Steinbeck och hennes man, Steinbecks son Thom, för att de sinkat filmversioner av romanerna Vredens druvor och Öster om Eden. Hon anklagade paret för att felaktigt göra anspråk på upphovsrätten, och nu har hon alltså fått rätt i domstol.

När eller om filmerna ska nå publiken är däremot inte känt.

John Steinbeck avled 1968 och hade då utöver de ovan nämnda romanerna skrivit klassiker som Möss och människor, Det stora kalaset, Pärlan och En underbar torsdag. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 1962 och en lång rad av hans verk har tidigare filmatiserats för vita duken.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning