Miljonär på 500 dagar – en fråga om vilja?

– Det är den som är galen som gör samma sak från år till år men förväntar sig olika resultat, säger Lauri Salovaara om sin ambitiösa plan att bli miljonär på 500 dagar. Bild: Lauri Salovaara

En nyårsafton bestämde sig Lauri Salovaara för att bli miljonär på 500 dagar. För att lyckas med sin grandiosa idé erbjuder han sitt kunnande till företag, för att i gengäld bli delägare i dem.– Syftet med projektet är att främja företagsamhet och att visa att man även kan lyckas i Finland, om man gör de rätta valen.

Lauri Salovaara inledde i slutet av februari ett projekt, i vilket han strävar efter att bli miljonär på 500 dagar. Salovaara har själv jobbat tjugo år inom mediebranschen, både som programledare och företagare. Speciellt mycket har han sysslat med marknadsföring och varumärkesbyggande, både i Finland och på internationella arenor.

Det är med hjälp av sitt specialkunnande inom detta område som Salovaara skall samla ihop sin miljon. Genom att erbjuda sina kunskaper åt företag vill Salovaara hjälpa dem att höja sitt värde och förbättra deras synlighet på marknaden. I gengäld blir Salovaara delägare i företagen.

För att lyckas bättre med sitt ambitiösa projekt har Salovaara värvat fyra experter som rådgivare: industrirådet Jorma Terentjeff, professor Juha-Pekka Kallunki, Teemu Hostikka, grundare av produktionsbolaget NTRNZ, samt Maucca Kärki, som fungerar som internationell konsult inom lyxbranschen.

Tillsammans med sina rådgivare har Salovaara grundat ett aktiebolag, där han själv äger största delen av aktierna. Det är via företagets aktieinnehav som Salovaara samlar ihop sin miljon.

Då projektet lanserades i februari tog över 300 olika företag kontakt med Salovaara, i hopp om att inleda ett samarbete. Efter en tuff gallring tillsammans med sina rådgivare valde Salovaara sedan sex företag eller idéer som passade bäst in i projektet.

Halva vägen kvar

Och helt fel kan Salovaara inte ha valt. På tisdagen, då dag 110 av projektet inleddes, var värdet på Salovaaras andel av företagets innehav 485 000 euro. Salovaara är alltså nästan halvvägs mot sitt mål och är optimistisk till projektet.

– Jag har känslan av att allt är möjligt och är väldigt entusiastisk inför framtiden. Då jag inledde projektet var jag rädd för att bli lynchad för min idé och att folk skulle se ner på mina ambitioner att bli miljonär.

I stället har Salovaara blivit positivt överraskad av all feedback han fått.

– Många har tagit kontakt för att önska mig lycka till och erbjudit mig sin hjälp. De vill att jag skall lyckas och på så sätt visa att det är tillåtet att lyckas som företagare i Finland.

Av delvis samma orsaker har professor Juha-Pekka Kallunki gått med i projektet som rådgivare.

– Jag ser projektet som ett sätt att upplysa människor om företagsamhet och ägande, att det är okej att bli och vara förmögen. I Finland har vi en lång tradition av förvärvsarbete och sparande, men en mycket kort tradition av företagsamhet och ägande. Detta vill jag förändra.

Olli Rundgren och Valtteri Lahti är grundarna av spelföretaget Psyon Games, ett av företagen som är med i projektet. De är mycket nöjda med hur samarbetet med Salovaaras företag förlöpt hittills och hoppas på mer synlighet för sitt företag i framtiden.

– Inom företagsvärlden är det otroligt viktigt med synlighet och att bygga upp sitt varumärke för att nå framgång. Varumärkesbyggandet blir även allt mer internationellt, och vi tycker att Lauri har den rätta expertisen för att hjälpa oss framåt på det området. Då personkemin dessutom fungerade väl mellan oss och Lauri tvekade vi inte att söka.

Projektet avslutas i juli 2018 och kan följas på hemsidan 1000000.fi, där även den insamlade summan kontinuerligt uppdateras.

Profil

Lauri Salovaara

Ålder: 39

Gjort tidigare: Programledare på radio och tv, medgrundare i företaget Media Talk Oy som lärde finländare small talk på engelska, grundare av företaget Illan Isäntä Oy som producerar och förverkligar olika slags program och delgrundare i Filmme Group Oy som sysslar med planerande och förverkligande av program.

Aktuell med: Har som mål att bli miljonär på 500 dagar, till sin 40-årsdag.