FN:s miljömöte flyttar fram – igen

Artrikedomen och den övriga biologiska mångfalden i världens ekosystem är hotad, inte bara i de tropiska regnskogarna utan i så gott som alla miljöer. Bild: Mostphotos

FN:s stora miljömöte har för andra gången skjutits upp som en följd av pandemin. Inte förrän i oktober i år ska världens länder besluta hur de ska tackla gemensamma miljöutmaningar.

Det femtonde partsmötet inom FN-konventionen om biologisk mångfald flyttas fram till 11–24 oktober, uppger konventionens sekretariat. Det gigantiska miljömötet ska hållas i Kunming i Kina.

Egentligen skulle mötet ha hållits förra hösten, men på grund av pandemin flyttades det fram, först till maj i år och nu på nytt till nästa höst.

Mötet ska ta fasta på att världen inte har nått ett enda av de biologiska mångfaldsmål som spikades 2010 med sikte på 2020. Ett helt nytt ramverk i internationellt miljöskydd behövs för att hejda att miljökrisen, som också har hälsokopplingar, eskalerar ytterligare. De ramarna – en modell för människan att leva i harmoni med naturen, som det heter – ska mejslas fram i Kunming.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning