Miljöaktivister klättrade upp för Riksdagshusets pelare – ville vara säkra på att budskapet når fram

Klimataktivister klättrade upp för Riksdagshusets betongpelare på onsdagen. Aktivisterna kräver att riksdagsledamöter ska ta klimatförändringen på större allvar.

Demonstranter från ett flertal miljöaktivistorganisationer vecklade ut stora banderoller över Riksdagshusets trappor. På banderollerna kunde man bland annat läsa: "Fossilstöden bort, pengarna till lösningar" och "Begränsa avskogning, vi har bara en planet".

Cirka 300 personer deltog i demonstrationen, uppger Juuso Janhunen, informatör vid Greenpeace. Enligt Janhunen ville man med demonstrationen få politiker att fatta djärva beslut om att bromsa klimatförändringen.

– Allt vi kräver är sådant som går att förverkliga med politiska beslut. Finland borde ligga i framkant och bli fossilfritt senast 2035. Vi borde sluta skövla skog och alla ekonomiska stöd till fossila bränslen måste bort, säger Janhunen.

Helsingforspolisen skriver på Twitter att demonstranterna inte hade uppgett att de skulle ta sig till Riksdagshuset.

– Nej, vi meddelade inte vart vi skulle gå eftersom vi ville vara säkra på att vårt budskap når fram. Vi tycker att man kan använda civil olydnad eftersom politikerna inte tar sitt ansvar, säger Janhunen.

Enligt honom har den sittande regeringen gett tomma löften om att stoppa klimatförändringen.

– Finland måste få aktivare politiker som gör allt för att nå 1,5-gradersmålet. Med de vallöften som Centern och Samlingspartiet har presenterat kommer man aldrig att uppnå målet.

"Vi måste agera"

Demonstranten Riitta Ketelimäki från Hangö är inne på samma linje.

– Vi kan inte heller bara tänka på Finland, utan på hela jorden. Politikerna måste förstå att något måste göras. Det är klimatfrågan vi nu måste fokusera på.

Serafima Mehhovits från Tallinn deltog också i demonstrationen. Hon bor i Skottland men besöker en kompis i Helsingfors.

– Det var ett roligt sammanträffande att jag råkade vara här just då demonstrationen ordnas. Vi måste agera och utmana oss själva och våra barn för att förbättra situationen, säger hon.

Greenpeace har utbildat demonstranterna som klättrade upp i pelarna, men aktivisterna är alltid själva ansvariga för sina handlingar, poängterar Juuso Janhunen.

Förutom Greenpeace deltog också Ilmastovanhemmat, Luonto-Liittos klimatgrupp, Jordens vänner, Extincion rebellion och Ilmastokirkko i demonstrationen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning