Miljardstöd mot viruset från Bryssel: "Varje medlemsland måste ta sitt ansvar"

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Bild: John Thys/LEHTIKUVA-AFP

"Sovande pengar" ska ge EU-länderna mångmiljardstöd för allt mellan sjukvård och småföretag i kampen mot coronaviruset. – Jag är övertygad om att EU kan klara chocken, lovar kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Allvaret präntas in när tre av EU-kommissionens tyngsta företrädare presenterar EU:s coronasvar vid en presskonferens på fredagen.

– Alla medlemsstater, till och med de som har väldigt få fall, måste förstå att vi inte kan stoppa viruset, utan att vi måste försöka sakta ned spridningen, säger ordförande von der Leyen som har med sig sin ekonomichef Valdis Dombrovskis och digitaliserings- och konkurrensansvariga Margrethe Vestager för att redovisa detaljerna i det som von der Leyen aviserade redan efter EU:s extrainsatta telefontoppmöte i tisdags.

Mångmiljardstöd

Huvuddelen består av en sorts hjälpfond på över 37 miljarder euro för att assistera sjukvården, småföretagare och insatser på arbetsmarknaden.

En grundplåt på drygt 8 miljarder görs tillgänglig direkt, genom att EU-kommissionen väljer att inte ta hem "sovande pengar" som ännu inte använts för olika stödprojekt.

– Det här är pengar som medlemsländerna annars hade fått betala tillbaka nu, förklarar Gert Jan Koopman, generaldirektör för EU:s budgetenhet, på en pressbriefing i Bryssel.

Grundplåten gör sedan att medlemsländerna har rätt att få ut ännu mer ur olika EU-fonder.

Först krävs dock klartecken från både ministerrådet och EU-parlamentet, vilket Koopman hoppas på, "helst inom två veckor".

Flexibilitet

Andra EU-åtgärder är att tillämpa maximal flexibilitet när det gäller budgetregler om underskott och statsskulder och statsstöd. Det sistnämnda kan konkurrensansvariga Vestager börja göra i princip omedelbart.

– Vi måste förhindra att den ekonomiska situationen blir värre. Självklart måste vi vara så flexibla vi kan, säger danskan utanför kommissionshögkvarteret i Bryssel.

EU-ledningen trycker hårt på nyttan av samordning och samarbete mot virusspridningen. Ändå finns stora skillnader i hur medlemsländerna har agerat.

"Olika faser"

Att exempelvis Tjeckien beslutat inskränka den fria rörligheten och helt stoppa inresande från vissa EU-länder har väckt höjda ögonbryn.

Än så länge är det dock få som öppet vill kritisera någon annan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning