Miljardsmäll för Facebook – lovar vidta åtgärder

FTC-uppgörelse klar för Facebook, men den ska godkännas i domstol. Arkivbild. Bild: Richard Drew/TT-AP

Facebook åker på böter från amerikanska myndigheter på totalt fem miljarder dollar. Nu vidtar den sociala mediejätten åtgärder.

Det sociala nätverket Facebook åker på en rekordbot på fem miljarder dollar enligt den amerikanska handelsmyndigheten Federal trade commission FTC. Böterna är en del av en uppgörelse med FTC, som har utrett Facebooks hantering av användarnas integritet.

Facebook har även gjort upp med finansmyndigheten SEC i en annan utredning av misstankar om att bolaget har vilselett marknaden om hur man har använt känslig personlig information. Bolaget har inte erkänt att man gjort något brottsligt, men har gått med på att betala 100 miljoner dollar till SEC i uppgörelsen.

Omtvistat beslut

Uppgörelsen måste godkännas av domstol för att vinna laga kraft.

FTC:s styrelse var splittrad i beslutet. Kommissionären Rohit Chopra sågar uppgörelsen som han anser ger grönt ljus för Facebooks ledning att fortsätta som vanligt och efterlyste en riktig reglering av Facebooks affärsmodell för att hindra skadlig användning av känsliga personliga uppgifter.

Uppgifterna från FTC kommer inför det att Facebook på onsdagskvällen redovisar sitt resultat för årets andra kvartal. Facebook väntas i kvartalsrapporten redovisa intäkter från kvartalet på 16,5 miljarder dollar och en vinstökning till 1:87 dollar per aktie. Särskild kommitté

I ett pressmeddelande skriver Facebook att bolagets styrelse ska upprätta en särskild kommitté för att utreda integritetsfrågor. Kommittén kommer att sammanträda kvartalsvis för att säkerställa att bolaget lever upp till sina förpliktelser.

Vidare säger bolaget att de ska implementera ett nytt synsätt och noggrant dokumentera och följa upp framtida beslut som rör integritetsfrågor.

I framtiden kommer Facebook att kräva av utvecklare att de hålls ansvariga för hur de använder det sociala nätverkets data och se till att de lever upp till bolagets riktlinjer.

Bolaget stoppar även företagen Sony och Microsofts tillgång till Facebooks användardata. Enligt Facebook är beslutet delvis grundat på grund av att kontaktinformation från Facebook-användares vänner tidigare kunnat synkroniseras med andra tjänster.

"Det här var vårt misstag, och vi korrigerar det", säger bolaget.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning