Miljardpublik kan se pandorna

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Bilder på pandorna Lumi och Pyry sprider sig över världen. Det statligt ägda kinesiska tv-bolaget CCTV rapporterar också om pandaparet, men enligt rapporteringen får publiken se pandorna först i mars.

Om två veckor, den tredje mars, är den officiella öppningsdagen för pandahuset. Det är också det datumet som lyfts fram i det manus som CCTV levererat till nyhetsredaktioner, skriver MTV.

CCTV:s manus nämner också pandornas nya, finska namn, att pandorna nu tjänar som ett par för en vänlig diplomati, och att de förväntas få ett varmt mottagande då de möter publiken. Lördagen, då pandahuset öppnade, beskrivs som en förhandsvisning.

Manuset går inte närmare in på vad vänlig diplomati innebär, men pandorna är en del av Kinas så kallade mjuka diplomati som strävar efter att ge en bra bild av landet och dess fördelar.

Till den officiella öppningen väntas finbesök från Kina och även statsminister Juha Sipilä (C) kommer att vara på plats för att hålla tal. I manuset nämns inte vilka de kinesiska gästerna är, och det nämns inte heller att pandahuset redan är öppet för allmänheten.

CCTV har 50 olika kanaler, vilket betyder att pandorna kan få en miljardpublik. Brittiska BBC och kanadensiska CTV har också rapporterat om pandorna.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning