Miljarder utlovas för coronavaccin

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen leder måndagens webbkonferens för att samla pengar till kampen för ett coronavaccin. Arkivfoto. Bild: Olivier Hoslet/TT-AP

Drygt 8 miljarder euro är målet när EU-kommissionen håller insamlingsmöte för ett vaccin mot coronaviruset. Ordförande Ursula von der Leyen hoppas på en "vändpunkt".

Miljoner och miljarder i allehanda valutor utlovas av både länder och organisationer under måndagseftermiddagens webbkonferens.

– Jag tror att den 4 maj 2020 kommer att innebära en vändpunkt i vår kamp mot coronaviruset, för i dag samlar sig hela världen, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som står som initiativtagare till insamlingen.

Tyskan lägger stor vikt vid att ett vaccin måste komma alla till godo.

– Vi måste se till att det finns tillgängligt för alla och att alla har råd med det, säger tyskan och berättar att EU-kommissionen för sin del bidrar med en miljard euro.

Norsk miljard

Utöver EU står Italien, Frankrike och Tyskland som medarrangörer, tillsammans med Norge, Kanada, Storbritannien, Japan och Saudiarabien.

Bland de löften som redan getts finns 500 miljoner euro från Frankrike och aningen lite mer från Tyskland. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lovar ungefär lika mycket och konstaterar i sitt inlägg att hälsoarbetet hittills räddat många liv.

– Inklusive mitt eget, säger Johnson, som själv fått intensivvård för covid-19.

En av de största summorna utlovas från Norges statsminister Erna Solberg. Nästan en miljard euro ska under de närmaste tio åren gå till den Genève-baserade internationella vaccinalliansen, Gavi.

Finlands löfte är i detta skede 36 miljoner euro.

USA deltar inte

Kina deltar via sin EU-ambassadör Zhang Ming. Däremot väntas inga inlägg vare sig från USA eller från Ryssland.

– Vi är bara i inledningen av en process. Vi hoppas att USA:s regering ska ansluta sig, säger en EU-källa till nyhetsbyrån AFP.

En talesperson för USA:s EU-ambassad säger samtidigt att man "välkomnar andra länders ansträngningar för att mobilisera resurser för att begränsa och till sist få stopp för covid-19-pandemin".

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inleder och avslutar måndagseftermiddagens webbsända givarkonferens för att samla pengar till ett vaccin mot coronaviruset.

Talarlistan är lång – även om deltagarna fått order om att försöka hålla sig till två minuter. Här är några av de väntade deltagarna:

Internationella organisationer: EU:s permanente rådsordförande Charles Michel, FN:s generalsekreterare António Guterres, WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kungligheter: Abdullah II av Jordanien, Albert II av Monaco.

Övriga stats- och regeringschefer: Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Japans premiärminister Shinzo Abe, Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Källa: EU-kommissionen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning