Miljarder kan tvingas på klimatflykt då jorden blir varmare

En klimatdemonstration – utan deltagare på grund av coronapandemin – i Berlin i Tyskland den 24 april. Bild: Michael Sohn/AP-TT

Nära en tredjedel av jordens befolkning kan inom 50 år tvingas på flykt på grund av extrem hetta om den globala uppvärmningen fortsätter som i dag, enligt en studie som har publicerats i tidskriften PNAS.

Enligt forskarnas värsta tänkbara scenario, vad gäller takten på både befolkningsökning och uppvärmning, kan över tre miljarder människor leva i områden med extrem hetta år 2070. Om utsläppen däremot minskar och uppvärmningen avtar kan antalet drabbade människor hamna på omkring en miljard vid samma tidpunkt, enligt studien.

– För varje grad som jordens medeltemperatur stiger riskerar ytterligare 1 miljard människor tvingas in i ett extremt varmt klimat, säger en av författarna, professor Marten Scheffer från universitetet i Wageningen, till Sveriges Radio.

Om den globala uppvärmningen fortsätter i samma takt som i dag kan extremhettan drabba flera av världens mest tätbefolkade områden i Afrika, Asien och Sydamerika.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning