Miljardären Jeffrey Epstein hittades död i häktet

Jeffrey Epstein. Bild: Lehtikuva/Handout

Den sexbrottsmisstänkte miljardären Jeffrey Epstein har hittats död i sin cell. Han tros ha tagit sitt eget liv, trots att han stod under särskild övervakning. Hans fall har skakat om USA och tvingade en minister i Trumpregeringen att avgå.

Jeffrey Epstein satt häktad i Metropolitan Correctional Center i New York. Bild tagen på lördagen. Bild: Don Emmert/Lehtikuva/AFP

Epstein har suttit häktad, utan möjlighet till borgen, sedan han greps den 6 juli. Han hittades livlös i sin cell i häktet på Manhattan på lördagsmorgonen, efter att uppenbarligen har försökt ta sitt liv, meddelar USA:s justitiedepartement, enligt AFP. Han fördes till sjukhus där han dödförklarades.

USA:s justitieminister William Barr säger i ett skriftligt uttalande att han "är bestört" över nyheten om Epsteins död i häktet. Dödsfallet väcker allvarliga frågor som måste besvaras, säger Barr som också meddelar att justitiedepartementets generalinspektör inleder en utredning av omständigheterna. Det sker utöver den utredning som den federala polisen FBI genomför.

Oklart om övervakning

Den 66-årige Epstein har enligt uppgifter till ABC News stått under särskild övervakning efter ett självmordförsök för tre veckor sedan. En källa uppger för Reuters att han inte längre var föremål för den särskilda övervakningen när han hittades död.

Uppgiften om att han tros ha tagit sitt liv trots att han tydligen bedömts som självmordsbenägen har väckt reaktioner.

"Vi behöver svar, många svar", skriver kongressledamoten Alexandria Ocasio-CortezTwitter.

Riskerade 45 års fängelse

Epstein greps den 6 juli, anklagad för att ha utnyttjat ett stort antal unga flickor sexuellt, några endast 14 år gamla, i sina hem i Florida och på Manhattan. Han ska också ha betalat några av ungdomarna för att rekrytera andra flickor. Brotten ska ha skett huvudsakligen mellan 2002 och 2005.

En grupp som kallar sig "Hot Mess" höll upp bilder av Jeffrey Epstein utanför en rättsal den 8 juli i New York. Bild: Stephanie Keith/Lehtikuva/AFP

Han har nekat till anklagelserna, som om han fällts i domstol hade kunnat ge honom upp till 45 år i fängelse.

Han stod 2007 inför rätta med liknande åtalspunkter, men kom undan med ett milt straff efter en uppgörelse med åklagaren. Han dömdes för sexköpsbrott till 13 månaders fängelse och tilläts lämna fängelset varje dag för att gå till sitt arbete.

Minister fick gå

Åklagaren som då låg bakom överenskommelsen med Epstein var Alexander Acosta, som 2017 utsågs till arbetsminister i president Donald Trumps regering. Sedan Epstein gripits på nytt kom den gamla uppgörelsen upp i dagen och Acosta tvingades avgå.

Sedan fallet uppmärksammats har en domare rivit upp den gamla uppgörelsen mellan Acosta och Epstein. Epstein anklagas också för att ha försökt köpa vittnens tystnad med miljonbelopp sedan tidningen Miami Herald började publicera avslöjande artiklar i slutet av förra året.

Epsteins bostad på Upper East Side i New York. Bild: Kevin Hagen/Lehtikuva/AFP

2005

En 14-årig flicka berättar för polisen att hon antastats av Jeffrey Epstein i hans hem i Palm Beach i Florida. Polisen inleder en utredning som snabbt växer.

2006

Åklagaren i Palm Beach prövar fallet inför en jury som rekommenderar att Epstein åtalas för sexköp. Efter påtryckningar från polisen i Palm Beach inleder den federala polisen FBI en utredning.

2007

Utredningen sväller och 2007 presenterar åklagaren i Miami åtalet mot Epstein, som nekar till anklagelserna.

2008

Epstein erkänner ett fall av sexköp och ytterligare ett fall av sexköp gällande en person under 18 år. Epstein döms till 18 månaders fängelse efter en uppgörelse med åklagaren.

2009

Epstein släpps ur fängelset efter 13 månader.

2018

Efter domen mot Epstein 2008 har flera kvinnor riktat anklagelser mot finansmannen. I slutet av 2018 publicerar tidningen Miami Herald flera artiklar där kvinnor träder fram och anklagar Epstein för sexuella övergrepp under perioden 2001 till 2005.

2019

Efter tidningens publiceringar hamnar uppgörelsen mellan Epstein och åklagaren i strålkastarljuset och en domare slår fast att uppgörelsen inte kan anses laglig.

I början på juli grips Epstein på en flygplats i New Jersey. Det nya åtalet mot honom gäller övergrepp mot tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005. Enligt åklagarsidan ska Epstein efter Miami Heralds artiklar försökt köpa vittnens tystnad med miljonbelopp. Epstein nekar till brott.

Turerna kring Epstein når även Vita huset. Den dåvarande åklagaren som låg bakom uppgörelsen med Epstein heter Alexander Acosta, fram tills nyligen arbetsmarknadsminister i Donald Trumps regering. Acosta tvingas avgå som en följd av uppgörelsen med Epstein.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning