Militärplan missade landningsbanan i Filippinerna – 45 döda

Ett flygplan av typen C-130. Genbild. Bild: jasonwells.co.uk

Ett militärplan med närmare hundra människor ombord missade landningsbanan, kraschade och fattade eld i södra Filippinerna. Minst 45 personer har bekräftats omkomna i kraschen som beskrivs som den värsta militära flygolyckan i landet på nästan 30 år.

Transportplanet av typen Lockheed C-130 försökte landa på ön Jolo i Suluprovinsen i Filippinerna när olyckan inträffade på söndagsförmiddagen, lokal tid. Planet kraschade i Patikul, som är ett fäste för den militanta jihadistgerillan Abu Sayyaf.

Bilder från olycksplatsen visar rykande vrakdelar utspridda bland träden. Några av soldaterna som befann sig ombord ska ha lyckats hoppa ut ur planet innan det slog i marken och fattade eld.

– Det (planet) missade landningsbanan och försökte återfå kontrollen, men misslyckades, säger försvarschef Cirilito Sobejana till lokala medier och beskriver olyckan som "väldigt olycklig".

Inget tyder på attack

Det finns enligt militären inget som i nuläget tyder på att planet kraschade på grund av en attack.

Olycksplanet var av typen Lockheed C-130. På bilden ses filippinska soldater marschera mot ett Herculesplan 2017. Bild: Bullit Marquez/TT-AP

Uppgifterna om hur många människor som befann sig ombord har varierat, men det tycks handla om ett 90-tal. Hittills har 45 personer bekräftats omkomna. Några av dem är civila personer som befann sig på marken vid kraschen. Fem av de drygt 90 personer som satt i planet har ännu inte hittats.

Ombord på planet fanns flera soldater som just hade blivit färdiga med sin värnplikt. De var på väg till Jolo för att delta i insatsen mot bland andra Abu Sayyaf, som den filippinska regeringen har stämplat som en terrororganisation.

Transportplan

Det amerikanska transportplanet Hercules brukar beskrivas som en fyrmotorig arbetshäst och används av militärer världen över – ibland i flera årtionden. Förutom soldater transporterade det olycksdrabbade planet i Filippinerna fem militärfordon, enligt The New York Times.

Filippinernas flygvapen har försökt att modernisera sin åldrande flotta. Olycksplanet togs i bruk 1988 och användes av det amerikanska flygvapnet fram tills det att det avyttrades till Filippinerna så sent som i januari.

Tidigare i juni omkom sex militäranställda när en nyinköpt Black Hawk-helikopter kraschade under en nattövning söder om Manila.

Det amerikanska transportflygplanet Hercules heter officiellt Lockheed C-130.

Hercules flög första gången 1954 och tillverkas fortfarande vid Lockheeds fabriker i Marietta i Georgia. Det lastar knappt 20 ton eller 91 passagerare.

C-130 används huvudsakligen för olika transportbehov men även för meteorologiska observationer, vid hjälpinsatser i katastrofområden och andra användningsområden.

Källa: Nationalencyklopedin, svenska Försvarsmakten

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning