Militären tömmer gatorna i Harare

Många protesterade i Zimbabwes huvudstad Harare på onsdagen. Tre personer miste livet i samband med oroligheterna. Bild: AP/TT

Militären i Zimbabwe har beordrat affärer att stänga och uppmanat människor att lämna de centrala delarna av huvudstaden Harare, inför resultatet av måndagens presidentval.

Polisen har spärrat av oppositionspartiet MDC:s högkvarter – samtidigt som regeringen delvis backar från sitt tidigare hot om hårda tag mot demonstranter.

– De visar sitt sanna jag. I november trodde vi att de var våra räddare, men de lurade oss, säger tidningsförsäljaren Farai Dzengera.

Han syftar på soldaterna som i slutet av förra året hyllades på gatorna sedan den tidigare ledaren Robert Mugabe tvingats ifrån makten.

I onsdags utbröt våldsamheter i huvudstaden Harare sedan resultatet av parlamentsvalet – där regeringspartiet Zanu-PF fick två tredjedelars majoritet – tillkännagivits. Tre personer dödades då militären öppnade eld mot demonstranter. Nu säger landets sittande president Emmerson Mnangagwa att han vill se en oberoende utredning av dödsskjutningarna.

– Vi tror på transparens och ansvarsutkrävande. De som är ansvariga ska identifieras och lagföras, säger Mnangagwa och nämner även att regeringen för en dialog med oppositionen.

Annorlunda ton

Det är ett delvis annorlunda tonläge jämfört med hur regeringen uttalade sig på onsdagskvällen, då inrikesminister Obert Mpofu lovade hårdare tag efter oroligheterna.

– Oppositionen har kanske tolkat oss som svaga. Jag tror att de testar vår styrka, och jag tror att de begår ett stort misstag, sade han då.

Utmanaren Nelson Chamisa från MDC har redan utropat sig själv till segrare i presidentvalet. Samtidigt har den sittande presidenten Emmerson Mnangagwa, som företräder Zanu-PF, hävdat att han kan sitta kvar på sin post. Mer information om när resultatet kommer, väntas under torsdagseftermiddagen då valkommissionen ska hålla en presskonferens.

Kan ändra grundlagen

Den mellanstatliga organisationen Samväldet uppmanar kommissionen att meddela presidentvalsresultatet för så fort som möjligt.

Oroligheterna bröt ut när det stod klart att regeringspartiet Zanu-PF vunnit parlamentsvalet med kvalificerad majoritet, något som möjliggör för partiet att ändra i landets konstitution

Fakta

Valet i Zimbabwe 2018

Den 30 juli hölls allmänna val och presidentval i Zimbabwe.

Oppositionspartiet har riktat kritik mot regeringspartiet och varnat för valfusk. Regeringen har dock gett upprepade löften om att presidentvalet ska vara transparent, fritt och rättvist.

EU:s valobservatörer i Zimbabwe bedömer valet som mer demokratiskt legitimt än tidigare val i landet, men pekar samtidigt på problem som undergräver resultatets trovärdighet.

I onsdags dödades tre personer i samband med oroligheter i huvudstaden Harare, sedan det stod klart att regeringspartiet Zanu-PF får en kvalificerad majoritet i parlamentet, vilket möjliggör grundlagsändringar.

Källor: AFP, TT

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03