Militären: Över 1 000 fritagna från Boko Haram

Bild: Lehtikuva/Aminu Abubakar

Den nigerianska armén hävdar att över 1 000 människor som hållits som gisslan av terrorrörelsen Boko Haram har fritagits i en militärinsats.De fritagna uppges främst vara barn och kvinnor, men även yngre män som ska ha tvingats att strida för jihadisterna.

Beskedet om fritagningsinsatsen kommer från militären, som på Twitter skriver att gisslan fritagits i insatser i byarna Malamkari, Amchaka, Walasa och Gora i delstaten Borno i nordvästra Nigeria.

Ett stort antal soldater deltog i insatsen som gick under namnet Lafiya Dole, skriver militären.

De fritagna har förts till ett militärsjukhus.

Insatsen utfördes inom ramen för den multinationella militäralliansen MNJFT. Styrkor från Kamerun deltog i räddningsaktionen, rapporterar CNN.

Uppgifter från nigerianska myndigheter dock är ofta motstridiga och inte sällan sprids direkt felaktig information på hög myndighetsnivå. Fritagningen har ännu inte bekräftats från oberoende håll.

Terrorrörelsen Boko Haram, som främst finns i de nordliga delstaterna Yobe, Kano, Bauchi, Borno and Kaduna, genomför regelbundet bombdåd och i regionen.

Minst 20 000 människor har dödats sedan Boko Haram tog till vapen Nigeria i syfte att upprätta ett strikt religiöst islamiskt styre. Konflikten har sedan dess spridits till grannländerna Tchad, Niger och Kamerun.

Muhammadu Buhari lovade att besegra Boko Haram när han tillträdde presidentposten 2015. Sedan dess har regeringen och militären vid upprepade tillfällen hävdat att den är så gott som oskadliggjord, vilket har motsagts av att gruppen fortsatt genomföra regelbundna attacker.

Bara för en knapp vecka sedan dödades nära 90 människor i två självmordsdåd, som bar terrorrörelsens kännetecken, i staden Mubi i nordöstra Nigeria

Säkerhet spås bli den dominerande frågan inför presidentvalet i februari nästa år, då landet även genomlider eskalerande våldsamheter mellan herdefolk och bönder, som länge legat i konflikt om bland annat mark.

75-årige Buhari har sagt att han vill ställa upp i presidentvalet, som hålls i februari 2019.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning