Mikroplaster i kosmetik på väg mot riksdagen – över 50 000 namn

Små skrubbande plastpartiklar har i en stor del av vardagskosmetiken bytts ut mot biomaterial, men inte i alla.Bild: Niklas Tallqvist

Förbjud mikroplaster i kosmetik – det kräver medborgarinitiativet som på söndagen spurtade upp till över 51 000 namn. Underskrifterna ska ännu granskas innan initiativet går vidare till riksdagen.

Medborgarinitiativet lades upp i våras, strax efter att Sverige gick in för att förbjuda mikroplaster i kosmetik. Förbudet trädde i kraft den 1 juli.

På söndagen nådde initiativet den mängd underskrifter som behövs för att det ska behandlas i riksdagen, efter en kontrollräkning av underteckningarna.

Initiativet kräver att det ska vara förbjudet i Finland att importera, tillverka och sälja kosmetik med mikroplaster i.

Användningen av mikroplaster i kosmetik har de senaste åren minskat, men fortfarande kan små plastpartiklar förekomma i till exempel tandkrämer, skrubbkrämer och smink, och när de sköljs av landar de i vattendrag och i levande organismer – också i människor.

Också på EU-nivå bereds en plaststrategi som sträcker sig ännu längre för att minska plastavfallet och tvinga plastförpackningar och avfall bli återvinningsbart.

Det är inte bara från kosmetik mikroplaster landar i vattendragen, utan det handlar också om plastskräp som bryts ner, fibrer från konstfiberkläder och andra plastpartiklar. Även om reningsverken fångar upp den största delen av mikroplasterna hamnar de i naturen på flera andra sätt.

LÄS MER: Plasten behöver inte dö – men den måste få nytt liv

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00