Mikko Rantanen kan få sällskap av Patrick

Mikko Rantanens (t.v.) Colorado Avalanche är favoriter för att knipa åt sig förstavalet i NHL-draften 2017.Bild: Francois Laplante/FreestylePho

Medan NHL:s slutspel är i full fart förbereder sig lagen som lämnats utanför redan för kommande säsong. På söndag morgon finsk tid lottas ordningen för sommarens draft i Toronto och Colorado Avalanche är favorit för att vinna förstavalet.

Under inkommande helg får hockeyvärlden vetenskap om vilket lag som väljer först i sommarens NHL-draft. Samtliga 14 lag som placerat sig utanför de 16 bästa i grundserien, och därmed missat slutspelen, ges ett odds för att vinna lotteriet om förstavalet i draften. Dessutom är även expansionslaget Vegas Golden Knights med i lotteriet och har tilldelats de tredjebästa oddsen med en chans på 10,3 procent att vinna, enligt nhl.com.

Lotteriet utspelar sig för andra året i rad enligt ett nytt format. Det hålls separata lotterier för de tre första val i draften. Därefter tilldelas de resterande 12 lagen sina placeringar i draften i omvänd ordning efter deras grundserieplacering. Den slutliga ordningen för de lag som deltagit i slutspelen bestäms efter att mästerskapet har avgjorts.

Grundseriens sämsta lag, Mikko Rantanens Colorado Avalanche, innehar högsta oddsen, 18 %, för att tilldelas förstavalet i draften. Förstavalet är dock allt annat än säkert för Colorado, då grundseriens sämsta lag endast en gång under de fem senaste gångerna har lyckats nappa åt sig lotterivinsten. I fjol gjorde Toronto Maple Leafs just detta och valde amerikanen Auston Matthews som förstaval i NHL-draften 2016.

Kanadensaren Nolan Patrick förutspås av största delen av experter och rankningar bli förstavalet i sommarens draft. Den 18-årige centern spelade 33 matcher och gjorde 46 poäng för WHL-laget Brandon Wheat Kings denna säsong. För finländarnas del ser den kommande draften lovande ut då en handfull spelare tippas bli valda i draftens första runda. De mest lovande finländarna anses vara anfallarna Eeli Tolvanen och Kristian Vesalainen samt försvararna Juuso Välimäki, Miro Heiskanen och Urho Vaakanainen.

NHL:s draft-lotteri går av stapeln i Toronto under natten till söndag ungefär klockan 03 inhemsk tid.

Oddsen för draft-lotteriet

Colorado Avalanche 18.0%

Vancouver Canucks 12.1%

Vegas Golden Knights 10.3%

Arizona Coyotes 10.3%

New Jersey Devils 8.5%

Buffalo Sabres 7.6%

Detroit Red Wings 6.7%

Dallas Stars 5.8%

Florida Panthers 5.4%

Los Angeles Kings 4.5%

Carolina Hurricanes 3.2%

Winnipeg Jets 2.7%

Philadelphia Flyers 2.2%

Tampa Bay Lightning 1.8%

New York Islanders 0.9%

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33