Mikko Kärnä vill bli kvitt sojakorven och havremjölken

Centerns riksdagsledamot Mikko Kärnä, här i sällskap av familje- och omsorgsminister Annika Saarikko, vill ha striktare regler för marknadsföringen av vegetariska matprodukter.Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Centerns riksdagsledamot Mikko Kärnä vill förbjuda köttrelaterade namn på vegetariska produkter. – Jag tycker det är fel att vegetariska produkter säljs med dessa termer, säger Kärnä.

Riksdagsledamot Mikko Kärnä (C) vill förbjuda användningen av ord som stek, biff och korv i försäljningen och marknadsföringen av vegetariska produkter. Kärnä lämnade på tisdagsförmiddagen in ett skriftligt spörsmål till riksdagen, i vilket han ifrågasätter användningen av termer som kan förknippas med köttprodukter i marknadsföringen av vegetarisk mat.

Ord som mjölk och majonnäs borde enligt Kärnä inte heller få förekomma i vegetariska produkters namn.

– De som säljer vegetariska produkter måste tänka ut nya namn för sina produkter, säger Kärnä.

– Jag tycker att en sådan lagändring skulle vara bra för våra jordbrukare. Nu har många jordbrukare problem med att sälja mjölk och kött, och jag tycker det är fel att vegetariska produkter säljs med dessa termer.

Enligt Kärnä är det inte bara jordbrukarna som lider av den rådande situationen. Han tycker att namn som väcker associationer till kött är vilseledande för konsumenterna.

– Speciellt i restauranger tycker jag det är ett problem om man till exempel kallar maträtten för korv och potatis när det egentligen handlar om tofu och potatis.

I Frankrike godkände parlamentet förra veckan motsvarande lagändring, och Kärnä applåderar beslutet. Han har inte diskuterat sitt förslag i förväg med sina kollegor i den finländska riksdagen och tror inte på snabba beslut i frågan.

– Det här har ju inte högsta prioritet, men det är en liten sak som riksdagen kan fundera på.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33