Mike Tysons bryska sanning

Kontroversiell. Den tidigare tungviktsboxaren Mike Tyson ger sin syn på sitt hårda liv i en enmansshow.Bild: Yle

I en scenföreställning från 2013 ger boxaren Mike Tyson sin version av sitt hårda och skandalomsusade liv.

Mike Tyson: Undisputed Truth finns på HBO Nordic, och visas i Yle TV2 onsdag kl. 22.00, repris söndag kl. 22.55.

Mike Tyson är knappast känd för att vara Guds bästa barn. Han har i största allmänhet gett intryck av att vara våldsam både utanför och i boxningsringen. 1997 väckte han uppmärksamhet genom att bita en bit av örat på sin motståndare under en match. Det mest graverande är ändå att han är en dömd sexualbrottsling efter att ha befunnits skyldig till våldtäkt 1992.

Så varför lägga tid på vad en sådan ruskig typ har att säga, kan man fråga sig. Mike Tyson har förstås yttrandefrihet som alla andra, men det står också alla fritt att inte lägga tid på att lyssna – eller låta bli att sända det på tv för den delen. Nu har Yle valt att visa HBO:s Mike Tyson: Undisputed Truth från 2013, och en orsak kan vara att showen trots sin kontroversiella natur inte är ointressant. Vännen Spike Lee har regisserat den, och för manuset som baserar sig på Tysons biografi med samma namn står hustrun Kiki Tyson.

Och det är inget dåligt scenframträdande Tyson gör, berättelsen funkar, och föreställningen är fysisk då han som den tidigare boxare han är dansar fram på scenen och med kroppen lever sig in i det han berättar. Det finns betydligt tristare och sämre komedispecialer på strömningstjänsterna – men för all del, också bättre.

Han går igenom sin kontroversiella livshistoria, och mycket är brutalt och kretsar kring våld och raseri. Hans start i livet var usel, och snett fortsatte det att gå trots boxningskarriären som gjorde honom till stjärna. Vissa av hans historier gör underhållning av vild och utflippad våldsamhet, som den utdragna berättelsen om hur han mörbultar en påtänd kollega som dyker upp och muckar slagsmål. Också våld är impulsen när han upptäcker att exfrun Robin Givens – som han inte talar så snällt om – dejtar Brad Pitt, som sägs vara så söt att Tyson inte visste om han skulle "klå upp honom eller sätta på honom".

Dylika återblickar på levda liv brukar ha en inbyggd logik av att man ska ha lagt problemen bakom sig och så att säga kommit ut på den andra sidan. Så även här. Också Tyson ger sken av att vara en "ny man" med det han berättar om bakom sig. Han har skippat drogerna till förmån för en vegansk livsstil, och har hittat en balans i livet via islam som han konverterade till under fängelsetiden. När han berättar om dottern han förlorade framstår han som vilken sörjande familjefar som helst som insett vad som är det viktigaste i livet. Och till våldtäkten säger han sig vara oskyldig, det är det enda han har att säga om den (förutom att rada upp några snabba argument till varför domen inte är trovärdig).

Han lyckas med andra ord charma oss så pass att slutintrycket blir rätt sympatiskt, han framställer sig som en i grund och botten "vanlig schysst kille som haft det tufft". Dessutom verkar han ha intellektet intakt trots att huvudet fått sina smällar genom åren. Talet är det däremot si och så med, och han väljer att omnämna sin sluddriga artikulation genom ett återkommande logopedskämt.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00