Mikaela Nylander efterlyser snabb lagändring om sexuella övergrepp mot barn

Mikaela Nylander sätter press på regeringen och vill veta om en lagändring kring sexuellt våld mot barn är på gång.Bild: SPT / Ari Sundberg

Enligt riksdagsledamot Mikaela Nylander borde en man som hade sex med ett 10-årigt barn ha dömts för grov våldtäkt.

Svenska folkpartiets riksdagsledamot Mikaela Nylander är förundrad över ett uppmärksammat rättsfall som handlade om en vuxen man som haft sex med ett 10-årigt barn.

I fallet i Birkaland dömdes gärningsmannen för grovt utnyttjande i såväl tingsrätten som hovrätten. Högsta domstolen beviljade inte tillstånd att överklaga. Enligt Nylander borde mannen ha dömts för grov våldtäkt.

– Av domen kan man dra slutsatsen att domstolarna självmant inte kan göra en annan bedömning utan en ändring av lagen. Därför måste det till en lagändring. Jag anser att ett barn inte kan ge sitt medgivande till sexuellt umgänge. Därför borde brottet ses som våldtäkt säger Nylander i ett pressmeddelande.

Enligt Nylander har bristerna i lagstiftningen kommit som en överraskning. Hon vänder sig till regeringen och kräver en snabb lagändring.

– Det här bör åtgärdas så snart som möjligt. Därför frågar jag regeringen med vilken tidtabell en lagändring kommer att ske ifall en sådan är på gång, säger Nylander i pressmeddelandet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00