Mika Salminen får samvetspris: "Jag hade gärna umgåtts mer med min familj"

Mika Salminens funderar ofta på vad han kunde ha gjort annorlunda. Kanske är det därför han tilldelas Folktingets samvetspris i år. Bild: Timo Kari

Mika Salminen belönas för sitt goda samvete svenska dagen till ära. Men även han har dåligt samvete ibland, främst för att han inte hunnit umgås tillräckligt med sina barn det senaste året.

I samband med svenska dagen ordnar Folktinget fest i Mariehamn. Där delar de ut en rad pris till personer som utmärkt sig under året som gått.

Ett av prisen är Folktingets samvetspris. Det tillfaller i år Mika Salminen, säkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd.

Utmärkelsen tillfaller någon eller något som genom ord eller handling visat prov på civilkurage under det gångna året.

Juryn som utsåg årets vinnare bestod av Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin, Amnesty Internationals verksamhetsledare Frank Johansson och HBL:s chefredaktör Erja Yläjärvi.

Tidigare pristagare är ungdomsklubben Active Explorers, journalisten Antti Kuronen och biskop Björn Vikström.

Källa: Folktingets webbplats

"I en epidemiologiskt osäker tid har det varit viktigt att regelbundet, samtidigt och jämlikt få information på sitt modersmål. Salminen har under coronapandemin varit en lugn och sansad röst, som också har lyft fram medmänsklighet och samhälleligt viktiga värderingar", skriver Folktinget i sin motivering.

Samvetet i tankarna

Mika Salminen tar emot priset i Mariehamn på lördag. Då HBL ringer upp visar det sig att svenska dagen ligger Salminen varmt om hjärtat. Det gör även en annan stundande finlandssvensk tradition. En tradition som han kommer ha en av huvudrollerna i ...

Hur reagerade du när du fick veta att du får årets samvetspris?

– Jag blev förstås glad och kände mig hedrad. Samtidigt blev jag förvånad. Det var lite överväldigande.

Hur viktigt är det för dig att ha ett gott samvete?

– Det är viktigt för mig. Samvetet är något jag funderat på många gånger under pandemin. Alla bedömningar, vad jag säger utåt och vilka råd jag ger måste ha en bra grund.

"Ett gott samvete är den bästa huvudkudden", brukar man säga. Stämmer det?

– Det gör det nog. Vi har alla haft dåligt samvete någon gång och det påverkar vår syn på oss själva. Att ha dåligt samvete är inte trevligt alls. När jag har det gör jag allt för att gottgöra situationen.

Salminen säger ändå att det är ett gott tecken att man har dåligt samvete ibland.

– De som aldrig har dåligt samvete över något har nog lite för hög tro på sig själva. De tar också fler ogenomtänkta beslut.

Är det något du gjort under året som du har dåligt samvete för?

– I början av pandemin var en del utlåtanden aningen förhastade. Jag ångrar att vi inte var tydligare med vilka risker en nedstängning av skolorna innebar för barnen jämfört med nyttan när det gäller smittspridningen. Jag har också dåligt samvete för att de äldre helt tvingades isolera sig i början. Det var inte meningen. Jag använde kanske för kraftiga ordalag. Jag får erkänna att jag tappade fingertoppskänslan i det fallet.

Salminen vill inte tala om vilka saker som präglat hans samvete på det privata planet. Men en sak kan han säga.

– Jag önskar att jag hade kunnat tillbringa mer tid med min familj och mina barn det senaste året. Jag har jobbat väldigt mycket.

"En stark finlandssvensk identitet"

Salminen är så gott som tvåspråkig. Hälften av hans släkt är svensktalade och han har gått i skola och studerat på svenska.

Vad betyder svenska dagen för dig?

– Det är viktigt att vi fortsätter tala svenska i Finland och att vi värnar om svenskans ställning. Både för att stärka den nordiska gemenskapen och för att beakta minoriteter. Jag har en mångkulturell bakgrund och en stark finlandssvensk identitet.

Vad menar du med att du har en stark finlandssvensk identitet?

– Finlandssvenska traditioner, som svenska dagen och luciadagen ligger mig varmt om hjärtat. Jag kommer ihåg hur stämningsfullt det var när dessa högtider firades i skolan. De upprätthåller den finlandssvenska gemenskapen.

Bojan Sonntag-priset: Skärgårdsungdomarnas intresseorganisation SKUNK och Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU.

Årets klimathöjare: Christoffer Strandberg.

Folktingets samvetspris: Mika Salminen.

Ålandsambassadör: Michael Björklund.

På tal om luciadagen så står det klart att Mika Salminen ska få äran att kröna årets lucia.

– Lucia var viktigt när jag var yngre och är en tradition som var viktig då mina barn var små. Vi åkte ofta och tittade på luciatåget.

Salminens guddotter var lucia 2015. Sedan dess besöker lucia Institutet för hälsa och välfärd varje år.

– Det har varit oerhört populärt bland kollegorna.

Är du nervös inför kröningen?

– Jag vore väl tokig annars. Jag är betydligt mer nervös för kröningen än för att vara med i nyheterna. Det gäller att inte tappa konceptet, eller kronan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning