Mika Myllyläs son tar paus från ishockeyn – "Jag har inte varit stark nog att hålla mig nykter"

Wiljami Myllylä, son till Mika Myllylä, öppnar upp om sina alkoholproblem och tar en paus från ishockeyn. Bild: Jussi Partanen/Tomi Hirvinen/Lehtikuva

Mika Myllyläs son Wiljami Myllylä lider av alkoholproblem och väljer att ta en paus från sin hockeykarriär för att bli frisk.

"Jag har inte varit stark nog att hålla mig nykter".

Wiljami Myllylä, son till bortgångne skidlegenden Mika Myllylä, skriver på Instagram att han tar paus från ishockeyn på grund av problem med alkoholen.

20-åringen har valt att inte gå i sin fars fotspår utan har satsat på en ishockeykarriär som tog honom hela vägen till HIFK:s ligalag. Wiljami Myllylä spelade en match för IFK:s ligalag säsongen 2019-20. Efter förra säsongen lämnade han IFK för spel i Lukko där han spelat 19 matcher i Raumoklubbens A-juniorlag i höst.

Men nu har Myllylä satt karriären på paus. I ett inlägg på Instagram talar han öppet om sitt alkoholmissbruk och att han lidit av alkoholproblem under de två senaste åren.

"Jag har erbjudits hjälp, tackat ja men jag har inte varit stark nog att hålla mig nykter. Nu har jag nått botten och bestämt mig för att ta mitt livs bästa beslut. Jag har sökt hjälp mot min sjukdom igen och jag vill vara nykter. Nu ska jag få mig själv i form och därför tar jag paus från ishockeyn", skriver han.

Wiljami Myllyläs pappa Mika Myllylä är en av de stora i finländsk skidåkning. Myllylä vann ett OS-guld, sex OS-medaljer och fyra VM-guld under sin karriär.

2001 var han en av fem finländska skidåkare som åkte fast för dopning i samband med hemma-VM i Lahtis. Myllylä stängdes av för två år på grund av dopningsbrott. Han lyckades aldrig komma tillbaka på allvar efter sin avstängning och lade ner karriären 2005.

Efter det kämpade Myllylä med alkoholproblem. Den 5 juni 2011 hittades han död i sitt hem. Mika Myllylä blev 41 år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning