Mika Kulmala lämnar Skidförbundet – "Bra tidpunkt att stiga åt sidan"

Mika Kulmala har arbetat som verksamhetsledare för Skidförbundet sedan 2012. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Skidförbundets verksamhetsledare Mika Kulmala lämnar sin post. Processen för att hitta hans ersättare har inletts.

I ett pressmeddelande säger Mika Kulmala att tiden är mogen för att lämna jobbet i Finlands skidförbund, men någon närmare förklaring till varför han har fattat det här beslutet kommer inte fram.

Marleena Valtasola blir tillförordnad verksamhetsledare under tiden som Skidförbundet söker Kulmalas ersättare. Den processen har inletts.

– Det här är en bra tidpunkt för att stiga åt sidan och ge plats åt nya vindar – både i Skidförbundet och i mitt eget yrkesliv, säger Kulmala i pressmeddelandet.

I söndags skrev Ilta-Sanomat att Kulmala kommer att lämna posten. Då dementerade han ryktena, men på måndagen blev det officiellt.

Kulmala kommer att sköta samarbetet med Internationella skidförbundet och uppgifter som rör tv-avtal under våren. Han avslutar sitt arbete i förbundet i början av juni.

Avslutade med tungt VM

Kulmala har arbetat som verksamhetsledare i Skidförbundet sedan 2012. Under den tiden har skidlandslaget tagit åtta OS-medaljer och åtta VM-medaljer på seniornivå.

Den gångna vintern var ändå tung för de finländska längdåkarna. Inför VM i Seefeld satte Kulmala ett högt mål (sex medaljer) för landslaget, men Finland tog bara en medalj, Iivo Niskanens brons på femton kilometer klassiskt.

Under och efter VM har debatten om miljön i landslaget varit på tapeten. Flera finländska åkare vädrade öppet sitt missnöje med vallarnas arbete.

Dessutom har diskussionerna om träningskulturen i Finland fått nytt liv. Magra resultat har skapat orosmoln, men när Kulmala lämnar förbundet vill han lyfta fram det positiva som skett under hans år.

– Vi har genomfört en stor förändringsprocess. Vi förnyade ledarskapskulturen och centraliserade alla grenar till ett och samma förbund. Dessutom har sponsorintäkterna ökat.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46