Migridirektör till demonstranter: Asylmisstag kan ha skett

Stoppa tvångsavvisningar. Sadiq Bahrooz från Afghanistan ställde Migridirektören några frågor, men var inte särskilt nöjd med svaren. – Vi står här tills Juha Sipilä kommer och svarar på våra frågor, säger han. Bild: Richard Nordgren

Det var många frågor men få lösningar då flyktingdemonstrationen i centrum av Helsingfors på åttonde dagen plötsligt fick besök av storfrämmande från Migrationsverket i duggregnet. – Vi ordnar ett nytt möte i mars, och då är vi inomhus, lovade Migridirektören Jaana Vuorio.

Det var en liten men tät klunga som församlats tätt ihop på Järnvägstorget på förmiddagen med överkomissarie Jari Taponen som vågbrytare.

Bredvid honom kunde den som gick nära få syn på Migrationsverkets överdirektör Jaana Vuorio, som lyssnade och svarade på de församlades frågor.

Sedan fredag kväll har asylsökande, papperslösa och finländare demonstrerat mot avvisningarna av asylsökande i centrum av Helsingfors. I torsdags flyttades demonstrationen som hade pågått utanför Kiasma, där folk också övernattat, till Järnvägstorget.

– Vi har en lista på frågor, och vi vill inte bara ha svar utan också handling. Viktigast nu är att sluta tvångsavvisa människor till farliga länder och att sluta kasta ut familjer och ensamma ur förläggningarna, säger Sadiq Bahrooz från Afghanistan, som själv har två avslag i bagaget.

Värmer. Mohammad Al-Qadi från Syrien bjuder polisen på kaffe. Att flytta på flyktingdemonstrationen innebar inga problem, annat var det då motdemonstrationen skulle flytta på sig och två personer greps. Bild: Richard Nordgren

Flyr igen

Han talar en god engelska och är en av dem som för demonstranternas talan. Det är inte så konstigt, men kan samtidigt bli hans fall: hemma i Afghanistan har han arbetat med att assistera utlänningar, bland annat amerikanska ambassaden och finska soldater.

Därmed är han utsatt i sitt hemland och fruktar för sitt liv.

Det gör också Haidar från Irak, vars fall nu prövas på nytt på Migrationsverket. Han vet 17 personer som tvångsutvisats till Irak. En del av dem har landsmännen i Finland tappat kontakten med, en del gömmer sig nu där de kan. Alla tänker försöka fly igen, säger Haidar.

– Hur kan ni avvisa folk till farliga länder, varför tvingar ni irakier att åka tillbaka? Och de som nu får avslag kastas ut ur förläggningarna och har ingenstans att ta vägen, inget att ge sina barn. Vad säger ni till dem? undrar Haidar.

Jaana Vuorio önskar tålamod av de församlade. Felaktiga beslut tas om, myndigheterna jobbar på.

– Det har skett många förändringar de senaste åren. En sak är att antalet asylsökande nu är flerfaldigt jämfört med tidigare, en annan är att det skett flera lagändringar. Tillfälligt uppehållstillstånd slopades 2015, humanitärt skydd 2016 och bestämmelserna om mottagningstjänsterna har ändrats så att de upphör då processen är avslutad. Så var det inte förr, det här är en ny situation, säger Vuorio och räknar upp några siffror – systemet är belastat, det gäller att ha tålamod.

Vad gäller de negativa Irakbesluten följer Finland samma praxis som Sverige, försäkrar Vuorio, även om en större andel får negativt besked i Finland.

Betyder det att de som söker sig till Sverige är mer utsatta då?

– Det kan man anta, svarar Vuorio.

Men nej, inte heller Migrationsverket anser att Irak och Afghanistan är trygga länder.

– Men vi anser att de är tillräckligt trygga för att vissa människor ska kunna återvända dit.

"Misstag kan ha skett"

Bahrooz undrar hur Migrationsverket resonerar då man anser att intern flykt är en möjlighet i Afghanistan. Det är det inte, säger han, regimen är korrumperad och talibanerna finns överallt. Inte heller i Irak kan man förutsätta intern flykt, anser bland annat UNHCR, men inte Migrationsverket.

– Nej, vi delar inte till alla delar deras bedömningar, säger Vuorio.

Åttonde dagen. Flyktingdemonstrationen mot avvisningar av asylsökande flyttade i torsdags till Järnvägstorget, där de församlade tänker fortsätta demonstrera. Bild: Richard Nordgren

Många av dem som nu demonstrerar i rusket, och många av deras landsmän i förläggningarna som fått avslag, vittnar om våld och hot och fruktar för sitt liv.

Ni följer principen om the benefit of the doubt, alltså hellre fria än fälla – kan du förklara vad det innebär?

– Myndigheten bedömer trovärdigheten i sökandens berättelse och eventuella bevisföring, med särskilt fokus på att bedöma om det finns ett hot i framtiden. I osäkra fall och gränsfall fattas beslutet till sökandens fördel.

Men:

– Jag kan inte säga att det inte skett misstag. Jobbet är utmanande då sökandena är många, säger Vuorio.

Sedan hastar hon i väg i duggregnet efter ett löfte om att ordna med ett nytt möte, inomhus. Men först ska hon ha semester.

Sadiq Bahrooz tycker inte att de församlade egentligen fick svar på sina frågor.

– Det kändes ju lite lustigt då hon sade att hon ska ha semester först. Det är inte svaret då folk sover utomhus i snö och slask. Nu får vi stå här i kylan i några veckor till. Vi fortsätter demonstrera tills Juha Sipilä kommer och svarar på våra frågor, säger Bahrooz.

Demonstrationen mot asylpolitiken har pågått sedan i fredags, då demonstranterna slog upp några tält utanför Kiasma. Flera har övernattat i tälten.

På torsdag uppmanade polisen demonstranterna att ta ned tälten och förflytta sig till Järnvägstorget. Enligt polisen skedde flytten i gott samförstånd.

En motdemonstration som slagit läger mittemot Kiasma uppmanades också flytta på sig, men det gick inte lika smidigt och polisen grep på fredagsmorgonen två av motdemonstranterna.

Demonstrationen på Järnvägstorget fortsätter men demonstranterna har inte lov att övernatta där.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning