Migrationsverket stoppar temporärt asylbeslut om Afghanistan

Migrationsverket i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Migrationsverket har från flera håll kritiserats för att skicka tillbaka personer som fått avslag på sin asylansökan till Afghanistan. Nu meddelar verket att man går igenom färska riktlinjer från FN-organet UNHCR angående läget i Afghanistan.

– Vi går för tillfället igenom den och ändrar vid behov på vår egen linje. Tills dess fattar vi inga beslut om de asylansökningar som kommer från afghaner, skriver Migrationsverket på Twitter.

I det här läget kommenterar inte Migrationsverket sin tweet, men lovar återkomma när de behandlat frågan.

Polisen fortsätter däremot att sända personer med ett negativt asylbeslut till Afghanistan, skriver Helsingin Sanomat.

– Situationer kan ändras och vi gör utredningar. Vi drar inte upp några riktlinjer innan vi vet vad det är frågan om, säger polisinspektör Marko Heikkilä från polisstyrelsen till tidningen.

Hittills i år ska polisen ha sänt tillbaka ett tjugotal personer till Afghanistan. Polisen skriver på Twitter att man inom de närmsta dagarna inte avvisar någon till Afghanistan.

Ökat våld mot civila

UNHCR:s senaste riktlinjer är från april 2016. De nya riktlinjerna behandlar bland annat säkerhetssituationen i våras, då talibanerna hade kontroll över 43,7 procent av alla distrikt i landet. Talibanerna har intensifierat attackerna i huvudstaden Kabul och i många andra urbana området. Ett fokus har varit att attackera afghanska säkerhetsstyrkor, vilket resulterat i ett högt antal döda och sårade.

För en vecka sedan skrev HBL att många asylbeslut tas om och att fler får positiva besked. Drygt 5 000 personer väntar på asylbeslut från Migrationsverket, av dem är hälften sådana som skickats tillbaka från en förvaltningsdomstol eller från Högsta förvaltningsdomstolen.

Olli Ruohomäki, specialrådgivare på Utrikesministeriet, sade i medlet av augusti att alla utvisningsbeslut av afghanska flyktingar måste läggas på is.

– Exempelvis Italien och Frankrike utvisar ingen till Afghanistan just nu, sade han.

Ruohomäki varnade för risken att det kan utbryta ett fullständigt kaos i landet. Den 20 oktober väntas nämligen parlamentsval.

– Våldet trappas alltid upp inför val i Afghanistan och man talar nu om "Hot October". Säkerhetssituationen i landet är mycket dålig.

FN-organet UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan) har uttryckt oro för det försämrade säkerhetsläget och det ökade våldet mot i synnerhet civila i samband med det kommande valet.

Här kan man läsa UNHCR:s riktlinjer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning