Migri: Somaliernas flyktingstatus kan ha granskats

Enligt Migrationsverket är det vanligt att olika typer av undersökningar påbörjas för att granska behovet av internationellt skydd. Bild: Jussi Nukari

Migrationsverket motiverar de nya intervjuerna som en del somalier kallats till med regeringens krav på att upphäva flyktingars rätt till internationellt skydd vid förändrade förhållanden i hemlandet.

En rutinåtgärd för att möta regeringens krav. Så motiverar Migrationsverket de nya intervjuer som gjorts med en del somalier med uppehållstillstånd i Finland. Enligt regeringens asylpolitiska åtgärdsprogram från december ska Migrationsverket alltid upphäva personers rätt till internationellt skydd om det finns en orsak till det.

Enligt Migrationsverkets enhetschef Matti Mäkäräinen handlar fallen där flyktingars flyktingstatus upphävs ofta om att de inte längre anses behöva skydd i sitt hemland. Andra orsaker kan vara personernas resor till hemlandet eller till exempel situationer där det kommit fram att personen gett felaktig information om detaljer som påverkat beslutet.

– Om det till exempel framkommer att en person från norra Somalia påstått sig komma från Mogadishu påbörjar vi en utredning ofta i form av just intervjuer, säger Mäkäräinen.

Enligt Migrationsverket är det vanligt att olika typer av undersökningar påbörjas för att granska behovet av internationellt skydd. Oftast gäller det Irakier, men också en del somalier. Utredningssätten varierar från fall till fall – ibland räcker ett skriftligt dokument.

Endast personer med tillfälligt uppehållstillstånd påverkas av att det internationella skyddet upphör. Personer med permanent uppehållstillstånd påverkas inte. Emellertid kan i specialfall också personer med permanent uppehållstillstånd utvisas från landet.

– Intervjuer kan komma i fråga också ifall det misstänks att personen varit inblandad i brott eller annat äventyrande av säkerhet, säger Mäkäräinen.

Ett tiotal somalier har enligt Somaliska Förbundet i Finland kallats till återintervju till Migrationsverket i år. Det ska vara frågan om personer med både tillfälligt och permanent uppehållstillstånd. Ordförande Arshe Said är orolig.

– Somalier som får negativt besked om uppehållstillstånd eller vars överklagan inte godkänns i domstol kan inte skickas tillbaka till Somalia då säkerhetsläget ännu är instabilt i landet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning