Migri ska få göra säkerhetskontroller

Poliser och anställda vid Gränsbevakningsväsendet får utföra säkerhetskontroller. Även väktare och andra som fått behörig utbildning för uppgiften får göra det. Bild: Santeri Viinamäki/Wikimedia commons

Migrationsverket ska ha rätt att utföra säkerhetskontroller på personer som kommer till deras lokaler eller vistas där. Det föreslår stadsrådet och presidenten väntas godkänna lagen i dag.

Tidigare har väktare som jobbar för Migrationsverket endast haft rätt att ingripa i hotande situationer.

Genom att möjliggöra säkerhetskontroller redan före kundmöten skyddar man personalen och verkets egendom, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande. Lagen gäller dock inte personer som vistas på sina egna rum på Migrationsverkets flyktingförläggningar och flyktingslussar.

I torsdags föreslog stadsrådet att lagen om säkerhetsskydd i Migrationsverket och lagen om ändring av lagen om privata säkerhetstjänster ska godkännas. President Sauli Niinistö väntas stadsfästa lagen i dag. Lagen träder sedan i kraft den 20 augusti.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02