Migri ska få göra säkerhetskontroller

Poliser och anställda vid Gränsbevakningsväsendet får utföra säkerhetskontroller. Även väktare och andra som fått behörig utbildning för uppgiften får göra det. Bild: Santeri Viinamäki/Wikimedia commons

Migrationsverket ska ha rätt att utföra säkerhetskontroller på personer som kommer till deras lokaler eller vistas där. Det föreslår stadsrådet och presidenten väntas godkänna lagen i dag.

Tidigare har väktare som jobbar för Migrationsverket endast haft rätt att ingripa i hotande situationer.

Genom att möjliggöra säkerhetskontroller redan före kundmöten skyddar man personalen och verkets egendom, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande. Lagen gäller dock inte personer som vistas på sina egna rum på Migrationsverkets flyktingförläggningar och flyktingslussar.

I torsdags föreslog stadsrådet att lagen om säkerhetsskydd i Migrationsverket och lagen om ändring av lagen om privata säkerhetstjänster ska godkännas. President Sauli Niinistö väntas stadsfästa lagen i dag. Lagen träder sedan i kraft den 20 augusti.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning