Migrationsverkets nya beslut: Hasan Khademi får stanna i Finland

Ovissheten har hängt som ett ok över Hasan Khademi som nu är lättad över det positiva asylbeslutet, men som samtidigt oroar sig över andra afghaners öde. Bild: Kalle Parkkinen

Efter tre och ett halvt år i ovisshet kan Hasan Khademi pusta ut: Migrationsverket har beviljat honom asyl i Finland. Men han oroar sig fortsatt för afghanska vänners situation.

På skärtorsdagen kom det rekommenderade brevet med texten han så länge hoppats och väntat på. I det kunde 21-åriga Hasan Khademi från Afghanistan läsa att han har fått asyl i Finland.

HBL har följt med hans fall.

Khademi kom till Finland hösten 2015 utan familj. År 2016 nekade Migrationsverket honom uppehållstillstånd och asyl. Han överklagade till förvaltningsdomstolen som nästan två år senare kom med sitt avgörande.

Förvaltningsdomstolen ansåg hösten 2018 att Khademi ska avvisas – men att Migrationsverkets utredning är bristfällig och måste kompletteras vad gäller möjligheterna till internt flyktingskap i Afghanistan. För en dryg månad sedan hördes han igen av Migrationsverket som efter intervjun såg annorlunda på hans situation och nu har beviljat honom asyl och ett fyraårigt uppehållstillstånd. Det är standard, efter den tiden ska man ansöka om fortsättning.

– Det känns mycket lugnande, säger Hasan Khademi när HBL når honom per telefon under skoldagen i gymnasiet i Tammerfors.

Samtidigt säger han att det är sorgligt att Migrationsverkets system är så stelt att det är svårt att komma in med kompletterande uppgifter under asylprocessens gång.

Ny bedömning

Migrationsverket gör en helhetsbedömning av varje fall, men Khademi tolkar det som att hans värderingar och politiska åsikter – bland annat syn på jämställdhet och människorättsfrågor – har vägt in. De skulle inte tas väl emot i Afghanistan, menar han.

Han hör också till den utsatta folkgruppen hazarer. Till HBL har ambassadör emeritus Mikko Pyhälä sagt att en hazar löper en överhängande risk att bli dödad om hen påträffas av talibaner, och att en hazar som dessutom har skaffat sig utbildning i Finland ses som en direkt fara som kan sprida "irrläror" i Afghanistan.

Hasan Khademis familj är inte längre kvar i Afghanistan.

Starka skolresultat

Mikko Pyhälä är en av dem som har engagerat sig i Khademis situation. Det har också lärarna i Kalevan lukio gjort. Juha Heinonen som har Khademi som elev berättar att de skrivit ett utlåtande till Migrationsverket om hans snabba integration och starka skolresultat.

När han kom till Finland kunde Khademi enbart bokstäverna i sitt eget namn, men han klarade grundskolan på bara sex månader och har fått mycket goda betyg i gymnasiet. I höst planerar han att skriva sina första studentprov och siktar in sig på högskolestudier efter studentexamen.

Efter det positiva beskedet blir det lättare att koncentrera sig på skolan.

– Den senaste tiden har varit verkligt tung. Det har känts som att inget räcker för att få stanna. Det har varit väldigt frustrerande även om jag har tur som har en stor stödtrupp omkring mig.

Han har också oroat sig, och gör det fortfarande, över några vänners öde där en väntar på avvisning till Afghanistan.

– Allt känns så obetydligt när jag tänker på dem.

Läs mer: Superbegåvade Hasan hotas av utvisning – lärarna vädjar

Läs mer: Hasan Khademis öde kan avgöras de närmaste dagarna

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning