Migrationsverkets forskare besökte Irak – samlar information om säkerhetsläget

Forskare vid Migrationsverkets landinformationsenhet träffade bland annat frivilligorganisationer, myndigheter och andra forskare under ett besök i Iraks huvudstad Bagdad.

Migrationsverkets forskare gör resor till Irak för att upprätthålla ett kontaktnätverk som hjälper till att följa med säkerhetsläget i landet. Under resorna samlar forskarna också information om förhållandena i landet och säkerhetsläget i olika områden. Det hade hunnit gå två år sedan Migrationsverkets senaste besök i Irak.

Under årets resa till Iraks huvudstad Bagdad träffade forskarna vid Migrationsverkets landinformationsenhet bland annat lokala frivilligorganisationer, myndigheter och andra forskare.

Forskarna vid Migrationsverkets landinformationsenhet har som uppgift att producera information om andra länder, i synnerhet länder därifrån asylsökande, kvotflyktingar och övriga invandrare kommer till Finland.

Under de senaste åren har Irak varit det land därifrån det kommer flest asylsökande till Finland. I fjol lämnade irakier in 1 556 asylansökningar i Finland.

Den första rapporten om observationerna från årets informationsresa till Irak publiceras i maj på Migrationsverkets webbplats.

Resan till Irak var årets första informationsresa utomlands för Migrationsverkets forskare. Migrationsverket planerar att göra liknande resor till åtminstone Afghanistan, Syrien, Somalia och Ryssland i år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning