Migrationsverket publicerar lista på otrygga områden i Afghanistan

Migrationsverket försvarar sin linje i utvisningen av afghanska asylsökande.

– Vi förhåller oss mycket allvarligt till flyktingkonventionens förbud att utvisa flyktingar till länder där de utsätts för dödsfara, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Enligt Migrationsverket bedöms varje ansökan om asyl individuellt där man väger in geografiska bedömningar och personliga skäl. Migrationsverket publicerar nu även en lista på områden som inte klassificeras som trygga i Afghanistan (se faktarutan).

De aktuella utvisningarna av afghanska asylsökande, som har skickats till Kabul, bygger på Högsta förvaltningsdomstolens beslut i juni i år. Enligt Migrationsverket slår beslutet fast att alla som återbördas till Kabul inte riskerar att utsättas för väpnat våld.

– Vi bedömer också om den asylsökande kan bosätta sig i en annan del av landet på ett tryggt och rimligt sätt, uppger Migrationsverket.

Migrationsverket uppdaterar sina lägesöversikter om säkerhetsläget i Afghanistan, Irak och Somalia med 6 månaders intervaller. Den senaste rapporten publicerades i juni.

Omkring 62 procent av alla afghanska asylansökande har fått asyl eller uppehållstillstånd i år.

Dessa områden klassas som otrygga i Afghanistan

Landskapet Helmand

Distrikten Tirin Kot, Dehrawud och Chora i Uruzgan

Distrikten Achin, Kot, Nazyan, Chaparhar, Bati Kot, Pachir wa Agam, Khogiani och Deh Bala/Haska Mina i Nangarhar

Distrikten Ghorak, Khakriz, Maiwand, Nish och Shah Wali Kot i Kandahar

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00