Migrationssprickor i svensk politik

Bild: Vesa Moilanen

Migrations- och integrationspolitiken ligger högt på agendan då valrörelsen i Sverige kommer i gång. Politiken stramas åt och det skapar sprickor både inom regeringsblocket och Alliansen.

De svenska socialdemokraterna har tappat terräng enligt opinionsmätningarna. De är pressade då de redan för fyra år sedan gjorde ett svagt val, det näst sämsta på hundra år. Det som har skett i Europa sedan dess skrämmer också de svenska sossarna. I de tre stora EU-länderna Frankrike, Tyskland och Italien har de socialdemokratiska partierna upplevt katastrofala val.

Därför tar man i Sverige nu modell av sina danska kamrater och skärper sin invandringspolitik rejält. Den växande oron för en okontrollerad migration och misslyckad integration möts med att bygga murar och öka den inre kontrollen. Det är samtidigt ett försök att stoppa väljarflykten till Sverigedemokraterna.

Invandringen i Sverige har de senaste åren legat på en historiskt hög nivå, men antalet asylsökande har minskat drastiskt efter toppåret 2015. Efter att Sverige då hade tagit emot över 160 000 asylsökande infördes en tillfällig lag för att dämma upp flyktingfloden. Nu vill statsminister Stefan Löfven och hans socialdemokrater inte bara göra lagen permanent utan ytterligare strama åt reglerna. Beträffande antalet asylsökande så anser han att ungefär hälften av fjolårets siffra på 26 000 kunde vara lämpligt.

Löfven har också tagit fasta på det stora antalet papperslösa som finns i Sverige. Asylrätten innebär ju att en del av de asylsökande får avslag och de blir papperslösa tills de lämnar eller tvingas lämna landet. "Ett nej betyder nej, annars har vi ingen trovärdighet i flyktingmottagandet", sade Löfven i fredags då han presenterade den hårdare socialdemokratiska migrationspolitiken. Han vill med den peka på beslutsamhet och villkorslöshet som han hoppas att ger politiska vinster.

Samtidigt ger statsministern och socialdemokraternas ordförande grönt ljus för en intensifierad jakt på papperslösa som i värsta fall kan urarta.

Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson konstaterade under veckoslutet: "Socialdemokraterna börjar anpassa sig och har som valstrategi att börja utmana oss på vår planhalva. Många av förslagen Stefan Löfven presenterade i fredags påminner om sådant vi presenterat i olika former."

Socialdemokraterna har faktiskt tagit stora kliv i riktning mot en invandringspolitik som SD har förespråkat – och kritiserats för. Också Moderaterna ligger nu närmare SD än någonsin och de här kursändringarna kan vara orsaken till att SD:s uppgång har bromsats.

Samtidigt som M och S har funnit varandra i migrationsfrågan har det skapats sprickor såväl inom regeringsblocket som i den borgerliga Alliansen. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ha en mer generös migrationspolitik än S nu förespråkar. Sossarnas sväng i migrationsfrågor har också upprört en del egna, bland annat har en riksdagsledamot hoppat av och applåderats för det.

Bland de borgerliga har Centern kraftigt kritiserat M:s migrationssyn.

I den nuvarande riksdagen finns en majoritet för en hårdare politik om S, M och SD hittar en gemensam syn. Hur detta kommer att påverka regeringsbildningen efter riksdagsvalet är högintressant. Kommer det att bildas en blocköverskridande regering också i Sverige? Och hur går det med SD, kommer partiet nu att anses tillräckligt salongsfähigt för någon form av samarbete?

Trovärdigheten för socialdemokraternas fortsatta bestämda åsikt om att SD ska vara placerat ute i kylan och inte sitta med vid förhandlingsborden har fått sig en rejäl törn. Tidigare fanns det en klar orsak i SD:s annorlunda migrationspolitik, men i dag sticker den inte längre ut på samma sätt och det beror främst på att framför allt M och S har justerat sin politik.

Den här nya linjen ruckas knappast då tittarna efter den första tv-debatten i söndags gav SD:s ordförande Jimmie Åkesson bästa betyg i två av de fyra ämnen som debatterades – migration samt lag och ordning.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00