Migranter stoppas från att flyga till Belarus – migrantkaoset vid gränsen till EU fortsätter

Migranter köar för att få dricksvatten vid gränsen mellan Belarus och EU-landet Polen. Bild: Ramil Nasibulin/AP-TT

Migranter från Syrien, Irak och Jemen får inte längre flyga från Turkiet till Minsk, i ljuset av det migrantkaos som råder vid gränsen mellan Belarus och EU. Parallellt rapporteras om sammandrabbningar och desperata framstötar i gränsområdet mellan Belarus och Polen.

Två "incidenter", där migrantgrupper stoppades, ska ha ägt rum vid gränsen under natten till fredagen, enligt rapporter från polsk polis som återges av nyhetsbyrån Reuters.

Totalt ska 223 försök att olagligt korsa gränsen från Belarus in i EU-landet Polen ha ägt rum under torsdagsdygnet, meddelar det polska gränsskyddet.

Polen har utlyst undantagstillstånd vid gränsen och skickat tusentals soldater för att hantera det migrantkaos som ett samstämmigt EU anklagar Belarus för att ligga bakom. Tusentals flyktingar och migranter uppges befinna sig i gränsområdet, där skogen är tät och nätterna är mycket kalla.

Migrants på väg mot EU värmer sig vid en eld i Grodno i Belarus, nära den polska gränsen. Bild: Ramil Nasibulin/AP-TT

Inga flygbiljetter säljs

EU trycker på hårt för att stoppa migrantströmmarna och på fredagen meddelade Belarus statliga flygbolag Belavia att man inför ett förbud för syrier, irakier och jemeniter att flyga från Turkiet till Belarus. Detta på begäran från turkiska myndigheter, efter att bland annat EU:s rådsordförande Charles Michel hållit överläggningar i Ankara.

I ett uttalande riktat till medborgare i de tre länderna skriver Belavia att de inte kommer att tillåtas gå ombord på flyg från Turkiet till Belarus från och med fredagen.

Och förbudet är bredare än så. Turkiska luftfartsmyndigheter meddelar parallellt att inga medborgare från de tre länderna kommer att tillåtas köpa flygbiljetter till Minsk i Turkiet. Åtgärden kommer efter att Turkiet och statliga Turkish Airlines anklagats för att bidra till det kraftigt ökade migrantflödet från Belarus.

Stärker gränserna

Situationen vid Belarus gränser mot EU är mycket spänd. Omvärlden anklagar Minsk för att använda migranter som vapen, i en form av en "hybridattack" signerad diktator Aleksandr Lukasjenko. Migrantströmmarna beskrivs som en hämnd från Lukasjenkos sida, efter att EU i somras införde nya sanktioner mot hans regim.

Vid sidan av Polen uttrycker Lettland och Litauen, som gränsar till Belarus, oro och varningar för att situationen kan trappas upp till en militär konflikt. Ukraina, som gränsar till Belarus i söder, meddelar att man sänder över 8 000 soldater för att stärka gränsen.

Belarus leds sedan 1994 av den tidigare kolchoschefen Aleksandr Lukasjenko (född 1954). Hans alltmer auktoritära styre har gett honom öknamnet "Europas siste diktator" och lett till omfattande sanktioner från bland annat EU – inte minst efter landets hårda nedtryckande av demonstrationer efter det senaste presidentvalet, i augusti 2020.

Mängder av belarusiska oppositionspolitiker, människorättsaktivister och journalister har det senaste året tvingats i landsflykt eller fängslats, ofta under mycket hårda förhållanden.

EU har infört visumförbud och frysning av eventuella tillgångar för en stor mängd belarusiska ledare, tjänstemän och företag. Handelssanktioner har även införts mot tunga belarusiska exportbranscher och även mot det statliga flygbolaget Belavia.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning