Migrantbåt orsakar ministerbråk i Italien

President Mattarella har en i huvudsak ceremoniell roll.Bild: TT/AP/Fabio Frustaci

Ett telefonsamtal mellan Italiens president Sergio Mattarella och premiärminister Giuseppe Conte har skapat politisk turbulens i Italien.

Presidenten kontaktade Conte för att uttrycka sin oro över att 67 migranter som räddats på Medelhavet inte fick kliva i land på Sicilien. Personen bakom detta beslut var Matteo Salvini, inrikesminister och ledare för främlingsfientliga Lega.

Salvini beordrade att ingen av de räddade personerna fick lämna båten förrän man utrett påståenden att några av migranterna hade agerat våldsamt. Efter telefonsamtalet gick dock Conte in i frågan och tillät migranterna att gå i land. Salvini reagerar häpet och säger att han "beklagar" beskedet.

"Om något våld sker så kommer någon att behöva betala för det", twittrar han.

President Mattarella har en i huvudsak ceremoniell roll och lägger sig bara i politiken i exceptionella fall. Men han har haft sina duster med Salvini. Bland annat avslog han Lega-ledarens förfrågan att bli premiärminister.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00