Midsommarveckan är här – och då kommer regnet

Midsommarbrasa för ett år sedan. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Med midsommarveckan kommer regnet till Finland, vilket minskar risken för skogsbränder. Själva midsommaren ser ut att bli molnig – och regnig på sina håll.

Midsommarveckan i Finland blir regnig och blåsig, uppskattar jourhavande meteorolog Ari-Juhani Punkka vid Meteorologiska institutet. Ett regnområde rullar in från väst och på tisdag regnar det sannolikt i hela landet. I norra Finland fortsätter regnen ännu på onsdag och torsdag.

– Terrängen blir våt överallt i landet och det är till och med möjligt att vi i slutet av veckan inte längre har några varningar för skogsbrand, säger Punkka.

Han rekommenderar ändå att midsommarfirarna tar en titt på Meteorologiska institutets webbplats innan de tänder sina brasor.

Själva midsommaren ser ut att bli molnig – och på många håll också regnig. Regnen i norra Finland sprider sig söderut men Punkka vågar inte gissa var det regnar mest.

– På vissa ställen kan solen titta fram, och då kan temperaturen klättra till 18-19 grader, säger han.

Lågtrycksområdet ovanför Finland rör sig långsamt och enligt Punkka ser hela veckoslutet molnigt ut i största delen av landet.

– Det kan hända att det uppstår skillnader mellan fastlandet och skärgården under veckoslutet. Det är möjligt att det mot slutet av veckoslutet är soligare ute till havs.

Det molniga midsommarvädret utgör en tydlig kontrast till den varma majmånaden. Den högsta temperaturen i maj var 29,6 grader, vilket i och för sig inte räckte till rekord eftersom den högsta temperaturen i maj 1995 var hela 31 grader.

I jämförelse med tidigare år var maj 2018 exceptionellt solig. På Utö sken solen sammanlagt 422 timmar i maj, vilket är 26 timmar mer än det tidigare rekordet för månaden. Åtta väderstationer på olika håll i landet mätte över 400 timmar solsken i maj.

Har du fjolårets midsommar i färskt minne, eller har du förträngt det? Regn och rusk vid utebassängen Allas i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Den ovanligt varma maj månad och början av juni övergår i en svalare midsommar. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning