Midsommarväder i december – i Norge steg temperaturen till 18 grader dagen före nyårsafton

Sunndalsøra, Norge. Bild: Mostphotos

Dagen före nyårsafton visade Sunndalsøras mätstation nära Norges västkust drygt 18 grader. Snittemperaturen under månaden låg för hela Norge 4,6 grader över det normala, enligt statistik från Meteorologisk institutt.

2016 års sista månad utmärker sig därmed som både en av de varmaste och en av de blötaste decembermånaderna sedan mätningarna startade år 1900, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB. Men graderna är ojämnt fördelade – medan en del mätstationer i Trøndelag och Nord-Norge fick 250–300 procent av normal nederbörd blev det bara 25 procent av den vanliga mängden regn och snö på en del håll på Østlandet, i landets sydostligaste delar.

Mildast temperatur under månaden som helhet uppmättes på Ytterøyane fyr längst ut i väster med 7,3 plusgrader i snitt. Hack i häl kom Svinøy fyr lite längre norrut, 7,2 grader, och Fedje i norra Hordaland, 7,1 grader.

Men topptemperaturen nåddes enligt NTB den 30 december i natursköna Sunndalsøra, längst in i Tingvollfjorden –  plus 18,1 grader.

Även om det inte går att dra någon slutsats av en enskild månad ser klimatförändringarna ut att påverka trakter nära Nordpolen hårdare än andra delar av jordklotet. Med sin stora oljeindustri är Norge i högsta grad med och driver på människans bidrag till klimatproblemen. Å andra sidan försöker nu landet använda mycket av oljemiljarderna till att gynna elbilar och andra fossilfria alternativ.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54