Midsommaren kan firas även i stan

Tradition. Midsommarbrasor tänds runt omkring i Helsingfors. Bild: Mostphotos

Midsommarfirandet har fått nya former – det är inte bara stugan som kallar, utan festalternativen inne i stan blir allt fler.

Ruskigt väder lovas inför midsommarhelgen med regnskurar här och där. Överallt är inte vädret idealiskt för firande ute i skärgården, men Helsingfors bjuder på flera evenemang inne i centrum. En programpunkt är midsommarfesten på Fölisön som firats ända sedan 1950-talet. Programmet sträcker sig över hela midsommarveckan.

– För att fira det hundraåriga Finland har vi extra mycket folkdans och midsommarbrasor från olika landskap, säger Riikka Vilén från Fölisöstiftelsen.

Programmet är skräddarsytt för att passa alla åldersgrupper. Enligt Vilén brukar Fölisöns midsommarvaka vara speciellt populär bland barnfamiljer.

– Vi har planerat programmet så att besökare i alla åldrar ska trivas och hitta något som passar dem. För barnfamiljer har vi allt från hästkärror till ringlekar, säger Vilén.

Fölisöns midsommarvaka lockar till sig 5 000-6 000 besökare per år.

Även om vädret för tillfället ser illavarslande ut finns det ett brett utbud på evenemang som kan bidra till en lyckad stadsmidsommar.

Tradition. Midsommarbrasor tänds runt omkring i Helsingfors. Bild: Mostphotos

Här kan du fira midsommar i stan:

We love Helsinki – midsommardans i Berghäll

För det nionde året drar midsommardansen i gång på Kuudes linja, Kaiku och Kuistinen. Festfolket firar i takt med finsk dansmusik och legendariska finska hits. Från torsdag till lördag klockan 21-04.

Stadin juhannus

Festivalen arrangerades för första gången i fjol på ön Lonnan strax utanför Helsingfors centrum. Stadin juhannus bjuder på finsk musik från topplistorna. Programmet sträcker sig från torsdag till lördag.

Bastu. Allas Sea Pool har öppet hus för midsommarfirare. Bild: Visit Helsinki/ Lauri Rotko

Allas Sea Pool

Utomhusbadet bjuder på en gratis bastu och midsommardisco den 23 juni. Öppet hus för bad och bastu klockan 14-17 och efter det fritt inträde till disco och dans. Midsommarbrasan tänds klockan sju.

Midsommar på Ugnsholmen

Ugnsholmen bjuder på musik och traditionell midsommarbastu för dem som vill fira högtiden vid havet precis intill centrum. Fredag till söndag klockan 15-20.

Disco K-50

På HSS Paviljong ute på Skifferholmen ordnas ett midsommardisco. Men det finns en hake – evenemanget har en minimiåldersgräns på 50 år.

Fest på Ärtholmsstranden

På Ärtholmsstranden firar man midsommar från torsdag kväll ända in på småtimmarna på lördag. Förutom livemusik av bland annat Roope Salminen & Koirat firas midsommaren med grillning, brasa och bastu.

Mat. Midsommarborden fylls av delikatesser. Bild: Richard Nordgren

Bada bastu

Förutom de allmänna bastur som hittas runt omkring i Helsingfors firas midsommaren på Löyly på Ärtholmen med bastubadande över havslandskapet till musik. Fredag till söndag.

Midsommarkryssningar

De populära kryssningarna körs under midsommarafton den 23 juni och för resenärerna ut till brasorna som tänds längs kusten och samtidigt har man chansen att upptäcka Helsingfors skärgård. De flesta kryssningarna startar från Salutorget.

Ruskigt väder utlovas här och där inför midsommarhelgen. Bild: Foreca

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning