Midsommar i stan? Ja, plötsligt är det möjligt!

MIDSOMMAREN FLYTTAR TILL STAN. Feniks Willamo drömde länge om att ordna en ordentlig midsommarfest i stan– och hittade den perfekta platsen på ön Lonnan. Bild: Ida Enegren

Någonting har hänt med det stugälskande finländska midsommarfolket. Festalternativen inne i stan blir allt fler – men att en midsommarfest på ön Lonnan skulle sälja slut så fort trodde inte ens arrangörerna.

Under årets ljusaste nätter förvandlas Helsingfors i allmänhet till en spökstad. Men alla vill eller kan inte fira midsommar på landet. Ett av de nya alternativen inne i stan är "Stadin juhannus" som i år ordnas första gången på ön Lonnan. Bakom idén står Feniks Willamo på Fullsteam Records och Erkko Lehtinen på produktionsbolaget Flash-tuotanto.

– Vi hade funderat på en midsommarfest i flera år och när vi fick grönt ljus från Lonnan klaffade allt. Ön är perfekt för en midsommarfest – bara tio minuter från stan men ändå tillräckligt långt borta för att man ska få lite skärgårdsstämning. Efter spelningarna på Lonnan blir det efterfest på Siltanen, säger Willamo.

Uppenbarligen fyller festen ett tomrum, för den är redan slutsåld och på evenemangets Facebooksida finns en lång rad inlägg där folk frågar efter biljetter.

– Det här är det bästa som kan hända ett nytt evenemang – det marknadsför sig själv. Jag hoppas verkligen att evenemanget uppfyller allas förväntningar och att det kan bli en fortsättning nästa år, säger Willamo.

Lonnan är en liten ö och tar bara emot 500 gäster. På festivalområdet finns en inomhusscen och en utomhusscen som kan flyttas in under tak om det regnar. Nästa år är det möjligt att festivalen utvidgas men någon jättefestival vill Willamo inte ha, inte minst på grund av den ömtåliga naturen på Lonnan.

– Vi vill inte skapa något Raumanmeren juhannus med tusentals festfirare, utan försöker hålla det småskaligt och mysigt. Artisterna är också lite alternativa, vi har bland annat Reino Nordin, Paperi T och Elias Gould. Om allt går bra och kan man kanske se sig om efter ytterligare ett mindre ställe för nästa år, allra helst på en ö. Lonnan planerar också att bygga en bastu – den skulle passa perfekt för midsommarfirandet om det blir en fortsättning.

Han är övertygad om att det kommer att finnas många midsommarfester i stan om några år.

– Orsaken till att så få firar i stan är nog snarast att det hittills ordnats ganska lite program för en yngre publik. Själv tänker jag kombinera Lonnanfesten på torsdag och fredag med en tur till sommarstugan på lördag och söndag.

________________________________________________________________________________

Här kan du fira midsommar i stan…

We love Helsinki - gammaldags midsommardans i Berghäll

Den redan åtta år gamla midsommardansen fortsätter på Kuudes Linja, Kaiku, Stidilä och Kuistinen&Koistinen med gammaldags finsk dansmusik. Festfolket ombeds klä sig i något nostalgiskt – och gärna med blommor i håret. Från torsdag till lördag klockan 21–04.

We love Helsinkis midsommardans har redan fått traditionsstatus. I år ordnas dansen för åttonde gången. Bild: We Love Helsinki/ Eetu Ahanen

Fest på Ärtholmsstranden

"Helsingfors riviera" firar midsommar i dagarna tre (torsdag– lördag). Förutom livemusik av bl.a Anna Puu blir det grillning, bastu (beställs på förhand), midsommarbrasa och SUP-paddling. Läs mer på www.hernesaarenranta.fi

PÅ "RIVIERAN". Midsommarbrasa på Ärtholmsstranden. Bild: Hernesaarenranta

Minifestival på Tavastia

Tavastia och Semifinal ordnar en gemensam minifestival i dag och i morgon. I kväll spelar bl.a Ismo Alanko och Jonna Tervomaa, i morgon bl.a J. Karjalainen och Tiisu. På Semifinals innergård finns en tältbastu som är öppen både dagarna klockan 18–24 (handdukar fås från Tavastia). Läs mer på www.tavastiaklubi.fi.

Bar Loose, Midsommardans i fyra dagar

I kväll blir det "källarhumppa" på Bar Loose från klockan 23, på fredag och lördag spelar DJ Laura Vartio finsk dansmusik från klockan 23, och på söndag klubben Sundays's Best. Loose är öppen under hela midsommaren från klockan 17 till 04.

Bastu och dans i Lappviken.

Lapinlahden Lähde ordnar en barnvänlig fest i Lappviken på midsommarafton. Från klockan 12 framåt konstverkstäder för både barn och vuxna, bland annat bänkmålning och sagoläsning. Klockan 16–18 fritt program med lekar, spel och midsommarmagi. Klockan 18 livemusik och dans på stranden. Bastun är uppvärmd klockan 22–06. På lördagen fortsätter firandet med grillning, picknick och mera bastubad. Läs mer och boka bastutid på lapinlahdenlahde.fi eller "Lähteen juhannus" på Facebook.

• Midsommareldarna på Fölisön

Ända sedan 1950-talet har man firat midsommar med brasor och program på Fölisön. I morgon klockan 16–01 är det dags igen, se hela programmet på www.seurasaarisaatio.fi.

TRADITIONELLT PÅ FÖLISÖN. Fölisöns midsommarfest har firats i över 60 år. Bild: (c) Jussi Hellsten

……

• Bada bastu

Många allmänna bastur håller öppet på midsommaren. Arlan sauna (Karlsgatan 15) är öppen på fredag och lördag klockan 14–21.30. Kotiharjun sauna (Åstorgsgatan 1) är uppvärmd på midsommarafton klockan 12–16. Sauna Hermanni (Tavastvägen 63) är öppen på midsommarafton klockan 15–20 och på midsommardagen klockan 9–15. Den splitternya bastun Löyly på Ärtholmen är öppen på fredag och lördag klockan 13–22 (restaurangen är öppen klockan 9–02).

BASTUBAD. Många allmänna bastur håller öppet under midsommarhelgen. Bild: Visit Helsinki/Valtteri Hirvonen

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning