Midnattssolen är trumfkort för Ironman i Lahtis

Kaisa Lehtonen (numera Sali) var femma i den legendariska Ironmantävlingen på Hawaii i oktober i fjol. Bild: Bruce Omori

I morgon presenterar Skidförbundet notan för VM i Lahtis – det kommer att bli blodiga siffror, på grund av den märkliga överenskommelsen som garanterar Lahtis stad och värdföreningen LHS en miljon euro var. Paradoxalt att en strålande publikfest resulterar i ett ekonomiskt magplask, som tvingar Skidförbundet till nedskärningar och sparåtgärder.

Då var det betydligt muntrare stämning i hotell Kämp i går, då följande stora idrottsevenemang i Lahtis presenterades för ett sällskap inbjudna gäster: Ironman 70.3 Lahti. Ett triathlon som består av 1,9 kilometer simning, 90 kilometer cykling och 21 kilometer löpning – och som förväntas dra minst 1 500 deltagare till Lahtis i slutet av juni 2018.

En Ironman är inte vilket triathlon som helst, utan den mest prestigefyllda tävlingskategorin som kulminerar med legendariska VM i Hawaii. 70.3 är moderbolaget WTC:s spinoff, med hälften så långa sträckor som den ursprungliga VM-distansen (totalt 140,6 miles). Ironman är som X-Games i snowboard eller Grand Slam i tennis – det är alla gånger större än internationella triathlonunionen ITU:s VM. (Kinas rikaste man Wang Jianlin betalade över en halv miljard euro för moderbolaget WTC för ett par år sedan, vilket kanske beskriver Ironmans kommersiella tillväxtpotential.)

Det låter klyschigt att säga att triathlon är en av de snabbast växande idrottsgrenarna, men i det här fallet finns det faktiskt underliggande siffror. WTC:s intäkter har ökat med cirka 20 procent varje år. Det som framför allt driver den kommersiella tillväxten är den äventyrssugna medelklassen, som gärna betalar 10 000 spänn för en cykel, 500 spänn för en våtdräkt och 1 000 spänn för att delta i samma tävling som proffsen.

(Samtidigt har förstås elitnivån stigit svindlande högt: förra helgen satte Tim Don det sinnessjuka Ironmanrekordet 7.40,23 i Brasilien: han simmade 3,8 km på 44,16, cyklade 180 km på 4.06,56 och löpte 42 km på 2.44,46.)

År 2003 deltog 27 män och 4 kvinnor i den allmänna klassen i Finlands största triathlon i Jorois – men förra året samlade Finntriathlon i Jorois 1 346 deltagare. Med Alexander Stubb och Baba Lybeck i spetsen har triathlon plötsligt blivit ett stort folknöje. Det är också Finntriathlons eldsjäl Antti Haqqvist och hans fru Tiina Boman – vinnare av Ironman Lanzarote 2007 – som ligger bakom Ironman Lahti 70.3.

Det är inte helt riskfritt att ordna en Ironman i Finland – licenssumman uppgår enligt HBL:s uppgifter till 150 000 euro. Lahtis stad och undervisningsministeriet har båda lovat att bistå med 75 000 euro, men Finntriathlon Ab bär det ekonomiska ansvaret.

- Jag har slagit vad om att 1 500 har anmält sig inom två timmar efter att registreringen har öppnat (13 juni), säger Antti Hagqvist självsäkert.

Deltagarnas nivå kommer att variera lika mycket som nivån i Finlandialoppet eller Helsinki City Marathon: allt mellan proffs och motionärer som aldrig förut deltagit i ett triathlon. Det är en av triathlons största tjusningar: alla står på samma startstreck.

Helsingfors var förstås alternativ nummer ett, men kostnaderna skulle ha skenat iväg. Lahtis har däremot ställt sig ytterst välvilligt till projektet och tävlingscentrum med växlingsområden kommer att ligga vid Sibeliushuset nära stadskärnan. Simningen sker i Vesijärvi, cyklingen följer små landsvägar i riktningen Messilä-Hollola, medan löpningen går längs sjöstranden.

– Lahtis erbjuder ett kompakt tävlingscentrum och en vacker omgivning, säger Boman.

Lahtis är en berömd vintersportstad, men för att locka ett internationellt startfält behövs ett dragplåster: i det här fallet midnattssolen. Tävlingsstarten kommer undantagsvis att ske kl. 16 på eftermiddagen, så de långsammaste deltagarna går i mål vid midnatt. Det återstår att se om det räcker, men arrangörerna räknar med att den exotiska midnattssolen väcker intresse i länder som Ryssland och Kina.

Målet är att Lahtis 70.3 drar 3 000 deltagare om tre år. I förlängningen kan det också bli diskussion om att utvidga konceptet till en fullång Ironman.

Presskonferensen följdes också med intresse av Kaisa Sali (född Lehtonen – paret gifte sig i helgen) och hennes man och manager Markus Sali. Sali: för tillfället en av världens främsta triathleter, VM-medaljör – och vid sidan om Boman och triathlonlegenden Pauli Kiuru den enda finländaren som vunnit en Ironmantävling. Förra året var hon femma på Hawaii .

Sali är triathlonsportens galjonsfigur i Finland och ser säkert fram emot att få tävla inför sin hemmapublik. Hon ser dock en nackdel med midnattskonceptet: den sena eftermiddagsstarten försvårar förberedelserna och stör tävlingsrutinerna en hel del.

Marcus Lindqvist Reporter

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning