Microsoft lägger ner telefonproduktionen – jobben i Finland hotade

Microsofts anställda på väg ut från informationstillfället som hölls i Esbo Arenan i dag på förmiddagen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Upp till 1350 personer ska sägas upp i Finland, meddelar företaget.

Microsoft lade på onsdagen upp ett pressmeddelande där de meddelar att mobiltillverkningen ska strömlinjeformas. Sammanlagt drabbas 1850 jobb, 1350 i Finland och 500 globalt när Microsoft Mobile läggs ner.

I Esbo lär några utvecklingsteam blir kvar medan verksamheten i Tammerfors ska avslutas helt. Samarbetsförhandlingarna inleds direkt och de som får gå ska få ekonomiskt stöd.

– Vi kommer att fokusera våra satsningar där var vi har differentiering – tillsammans med företag som uppskattar säkerhet, lätthanterlighet och vår egenskap Continuum, och med konsumenter som uppskattar det samma, säger vd Satya Nadella enligt företagets pressmeddelande.

– Vi kommer att fortsätta att införa nyheter för olika enheter och våra molntjänster, över alla mobila plattformer.

Företaget uppger att de fortsätter utvecklingen av operativsystemet Windows 10, håller kvar stödet för Lumiatelefoner och ska fortsätta utveckla nya enheter.

Enligt HS hade Microsoft cirka 900 anställda inom mobilverksamheten i Finland i fjol. Dessutom arbetade cirka 280 personer med försäljning och marknadsföring. 

Överraskande möte

I morse skrev Aamulehti om att Microsoftanställda skjutsas med buss från Tammerfors till ett informationsmöte i Esbo. Personalen hade inte fått information om varför.

Också FNB har fått uppgifter om att ett informationsmöte ska hållas. Enligt Aamulehti har de anställda i Tammerfors vanligen informerats till exempel om nedskärningar i Tammerfors så åtgärden att transportera dem med buss till Esbo är mycket exceptionell.

– Ska vi informeras om något verkligt stort? undrade en av Aamulehtis källor.

Microsoft har inte kommenterat transporten eller uppgifterna om mobiltillverkningens framtid.

Inte heller huvudförtroendeman Kalle Kiili vill kommentera uppgifterna för HS.

Huvudförtroendeman Kalle Kiili utanför Esbo Arenan. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

– Vi kan återkomma till frågan när det finns någon nyhet att kommentera, skriver Kiili per sms till HS.

Microsoft köpte den förlustbringande mobilverksamheten av Nokia 2014 för 5,5 miljarder euro.

Windows-telefonen går till historien?

I förra veckan publicerade forskningsbolaget Gartner siffror som visar hur Microsofts andel av smarttelefonerna sjunkit under en procent globalt, trots att hela marknaden steg med fyra procent.

Bara omkring 2,4 miljoner Windows-telefoner såldes under årets första kvartal. Det motsvarar ungefär 0,7 procent av marknaden till skillnad med 2,5 procent under samma tid i fjol, skriver The Verge.

I förra veckan meddelade Microsoft att de säljer sina bastelefoner till taiwanesiska Foxconn till ett köpepris på 350 miljoner dollar. Telefontillverkningen tas över av Foxconns dotterbolag FIH Mobile och marknadsförs under namnet Nokia.

Microsoft har redan i olika omgångar skurit ner på antalet anställda under de senaste åren. Förra sommaren sade företaget upp sammanlagt 2300 personer i Esbo och Tammerfors samt lade ner utvecklingsenheten i Salo.

2014 fick 1050 anställda gå från enheter i Uleåborg och Salo, samtidigt lades också enheten i Uleåborg ner.

De som jobbar för Microsofts försäljnings- och marknadsföringsbolag i Finland, Ab Microsoft som ligger i Esbo, drabbas inte av nedskärningarna.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning