Mick Schumacher skyndar långsamt mot F1

Kimi Räikkönen poserade tillsammans i Monza. Bild: Lehtikuva/Andrej Isakovic

Får Michael Schumachers son Mick chansen i F1?

Sista tiden har det surrat med rykten om vem som kör för vilket stall nästa säsong. Tre överaskningar blev det för ett par veckor sedan. Daniel Ricciardo hoppar av Red Bull och går till Renault. Fernando Alonso lämnar F11 och kör antagligen IndyCar serien i USA 2019. Inte lika stor var att Kimi Räikkönen inte fick stanna kvar hos Ferrari men ingen hade ens drömt om att han skulle fortsätta med Sauber.

Nu har ett nytt namn dykt upp. Mick Schumacher. Son till den sjufaldige mästaren Michael. Kommer 19 åringen att köra för Toro Rosso, som har en plats ledig?

Talang

Att Mick Schumacer vann alla tre F3-loppen förra helgen försämrar inte hans chanser och han har nu vunnit fyra av de sex sista loppen och är tvåa i EM. Leder gör Daniel Ticktum, som är en Red Bull-junior, och det är sex lopp kvar att köra.

En före detta F1-förare, som verkligen kan se om en förare har talang, är Gerhard Berger.

-Hos Mick ser man nu Schumacher-genen, säger österrikaren.

Berger är också gammal god vän till Red Bull ägaren Dietrich Mateschitz och Helmut Marko, som är ansvarig för motorsporten hos Red Bull och Toro Rosso inklusive juniorprogrammet. Franz Trost, stallchefen hos TR, förnekar dock att man har eller har haft några förhandlingar om en plats för nästa säsong. Även om man har träffats. Kanske pratade man om 2020 för Schiumachers plan för nästa år är nog att ta klivet upp till F2.

Ett steg i taget

Hans manager är Sabine Kehm, som hade samma roll för pappa Michael Schumacher, och hon en enkel plan. Ett steg i taget. Det vill säga ha inte för bråttom utan en klass i taget och att han varje gång kör för det rätta stallet. Tankegången tycks vara hellre ett år i en lägre klass även om det innebär att man tackar nej till en chans att få en styrning i F1.

Risken finns att steget blir för stort för snabbt som vi sett många gånger. Talanger i de lägre klasserna misslyckas totalt i F1. Den enda som under de sista åren verkligen klarat av det är Max Verstappen. Så mottot för Mick Schumacher är skynda långsamt. Vad som också är helt tydligt är att Kehm hela tiden sett till att hennes skyddsling inte blivit medlem i ett juniorprogram eller bunden till ett speciellt team. Hon har hela tiden sett till att ha alla möjligheter öppna.

Licens

För att få köra F1 behöver man en superlicens som bara Fia kan ge och en förare behöver ett visst antal poäng innan han kan söka. Schumacher har 22 från olika klasser inklusive gocart och efter den här säsongen har 19-åringen med största sannolikhet tillräckligt många. Gränsen för att få det eftertraktade körkortet är 40 poäng. I EM för F3 får vinnaren 30 poäng, tvåan 25 och trean 20 och risken att att Mick skall trilla ner till en fjärde plats är minimala.

Den perfekta lösningen för honom skulle vara att tävla i F2 och samtidigt köra några träningspass på fredagen för ett F1-team nästa år. Finns nog många stall som skulle gå med på en sådan lösning och ta emot honom. Frågan är nog inte om Mick Schumacher kommer till F1 utan när.

Singapore GP, tidskval

1) Lewis Hamilton Mercedes 1.36,015, 2) Max Verstappen Red Bull + 0,319, 3) Sebastian Vettel Ferrari + 0,613, 4) Valtteri Bottas Mercedes + 0,687, 5) Kimi Räikkönen Ferrari + 0,779, 6)Daniel Ricciardo Red Bull + 0,981, 7) Sergio Perez Force I. + 1,970, 8) Romain Grosjean Haas + 2,305, 9) Esteban Ocon Force I. + 2,250, 10) Nico Hülkenberg Renault + 2,573.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning