"Michael" växer i styrka - når snart Florida

Bild: Lehtikuva/AFP/Ho

Den tropiska stormen Michael har stärkts till en tvåa på den femgradiga orkanskalan. Den befaras växa till en trea under sin färd mot Florida, där stormen väntas slå till på onsdagen, enligt amerikanska meteorologer.

– Det är en monstruös storm och prognoserna blir bara värre. Det kommer att börja märkas här om ett halvt dygn, säger Floridas guvernör Rick Scott.

– Det är dags att förbereda sig nu.

Michael har redan krävt minst ett tiotal liv i Centralamerika. Oljeplattformar har evakuerats i Mexikanska golfen, och utvinningen av olja och gas har skruvats ned.

Ovädrets öga drar in över sydöstliga USA på tisdagskvällen lokal tid. Sedan fortsätter det åt nordost – inklusive de trakter i bland annat North och South Carolina som drabbades av orkanen Florence i september.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning