"Michael" växer i styrka - når snart Florida

Bild: Lehtikuva/AFP/Ho

Den tropiska stormen Michael har stärkts till en tvåa på den femgradiga orkanskalan. Den befaras växa till en trea under sin färd mot Florida, där stormen väntas slå till på onsdagen, enligt amerikanska meteorologer.

– Det är en monstruös storm och prognoserna blir bara värre. Det kommer att börja märkas här om ett halvt dygn, säger Floridas guvernör Rick Scott.

– Det är dags att förbereda sig nu.

Michael har redan krävt minst ett tiotal liv i Centralamerika. Oljeplattformar har evakuerats i Mexikanska golfen, och utvinningen av olja och gas har skruvats ned.

Ovädrets öga drar in över sydöstliga USA på tisdagskvällen lokal tid. Sedan fortsätter det åt nordost – inklusive de trakter i bland annat North och South Carolina som drabbades av orkanen Florence i september.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54