Michael själv får det att lyfta

Ung och underbar. Det är arkivmaterialet med Michael Jackson som gör Spike Lees dokumentär om Off the Wall-skivan sevärd. Bild: Yle

Recensenten trollbinds av arkivmaterialet med Michael Jackson i Spike Lees dokumentär om skivan Off the Wall.

Michael Jackson och Off the Wall sänds i Yle Teema söndag kl. 21.00, repris torsdag kl. 17.25.

När Michael Jackson avhandlats i dokumentärform har det ofta gällt hans excentricitet och spektakulära privatliv. Så var det åtminstone så länge han levde, i synnerhet i sådana "dokumentärer" som sändes i de kommersiella kanalerna. Efter sin död 2009 har även hans musik fått fokus – i konsertfilmen Michael Jackson's This Is It, och i Spike Lees Bad 25. Lee har blivit en betrodd regissör att skildra Jacksons artistgärning för i kväll har hans andra Jackson-dokumentär Michael Jackson's Journey from Motown to Off The Wall (USA 2016) finsk tv-premiär. Den handlar om Jacksons tidiga karriär, om utvecklingen från barnstjärnan som uppträdde med sina bröder, till det första soloalbumet Off the Wall 1979. Det innehöll hits som Don't Stop 'Til You Get Enough och Rock With You och har fram till i dag sålts i 30 miljoner exemplar. Och även gillats av kritikerna.

Det är fråga om en klassisk intervjudokumentär med mängder av talande huvuden som uttalar sig om Jackson och hans musik. Förutom föräldrarna medverkar musiker och musikindustrifolk: David Byrne, Pharrell Williams och Stevie Wonder hör till de kändaste namnen. Quincy Jones som producerat Jacksons mest kända album, inklusive Off The Wall, inte att förglömma.

Tonen är genomgående mycket positiv och hyllande – inte ett ont sägs om kungen av pop. Detta kunde man sucka och pusta över om det inte vore för det som är dokumentärens stora behållning: arkivmaterialet med Michael själv, allt från uppträdandena med The Jackson 5 som när de övergav skivbolaget Motown tvingades döpa om sig till The Jacksons, till den coolare, vuxnare disco-Michael som med viktlös smidighet gör sina karaktäristiska dansrörelser. Här finns också unika intervjuklipp där en ung stjärna förklarar sin artistiska vision.

Att se Michael i action, i synnerhet en ung Michael, är att se talang förädlad och koncentrerad. Ifall nu någon händelsevis glömt eller helt undgått att Michael Jackson var en artist av sällan skådat art. Det blixtrar om honom av okonstlad, liksom omedveten, karisma. En inre låga och energi som verkade ha brunnit som starkast och renast just där i skiftet mellan sjuttio- och åttitotal då han var några och tjugo och så mycket ännu låg framför honom.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03