Orkanen Michael har nått land – kan bli Floridas kraftigaste oväder

Bild: Lehtikuva/AFP/Ho

Orkanen Michael har nått land. Den har byggts upp i styrka över Mexikanska golfen och drar in över norra Florida med kastvindar på över 69 meter per sekund.

Orkanen har graderats upp till en fyra på den femgradiga skalan, och enligt myndigheterna är den inte långt ifrån att klassas som en femma.

Den slår in vid Panama City i norra Florida med kastvindar på nära 69 meter per sekund, störtfloder och kraftiga skyfall, rapporterar amerikanska medier.

Inte sedan 1851

Det kan bli den mest intensiva orkanen i området Panhandle sedan 1851, enligt Brock Long, chef vid katastrofmyndigheten Fema.

– Konstruktioner byggda före 2001 är inte gjorda för att klara den typen av vind normalt, säger Brock Long när han tillsammans med president Donald Trump höll en presskonferens i Vita huset enligt CNN.

Trump sade att flera som bor i området är väldigt fattiga vilket har gjort det svårare för dem att evakuera.

– Det är inte lätt för dessa personer att ta sig därifrån.

Presidenten har utfärdat nödläge för hela Florida, vilket frigör federala resurser till räddningsinsatser. Minst 2,1 miljoner invånare har tvingats evakuera eller frivilligt tagit sig till säkrare platser, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

För sent att evakuera

Floridas guvernör Rick Scott sade på onsdagsmorgonen att stormen är den värsta som delstaten upplevt det senaste århundradet och han uppmanade människor att söka skydd.

Även de södra delarna av delstaterna Alabama och Georgia kan drabbas av orkanen. Även delstaterna North och South Carolina kan komma att påverkas av ovädret. De utsattes för inte så länge sedan för ovädret Florence, som krävde tiotals liv och orsakade stora översvämningar.

Läget är nu så akut att det är för sent att evakuera människor som stannat kvar i kustområdena. Vindarna väntas driva upp havsnivån vilket tillsammans med regn kan orsaka stora översvämningar. Vissa områden hade redan svämmats över innan Michael nådde land, då regn börjat dra in över regionen inför stormens ankomst.

Slog mot Centralamerika

Myndighetsprognoserna för delstatshuvudstaden Tallahassee med omgivning, i Floridas nordvästra hörn, varnar för en "potentiellt katastrofal" utveckling. Enligt varningen kan orkanen orsaka stora strömavbrott, översvämningar, träd som faller på vägar och människor, skador på bebyggelse och en och annan tornado.

Michael har redan krävt minst ett tiotal liv i Centralamerika. Oljeplattformar har evakuerats i Mexikanska golfen och utvinningen av olja och gas har skruvats ned.

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08