Michael Jordan köper Nascar-team – vill skapa möjligheter för svarta inom racing

Michael Jordan är ägare av NBA-laget Charlotte Hornets – och nu även ett Nascar-stall. Arkivbild. Bild: AP Photo/Chuck Burton, File

Michael Jordan ger sig in i Nascar för mångfaldens skull. Basketlegendaren har köpt ett nytt team och rekryterat racingseriens enda svarta förare tillika antirasistkämpen Bubba Wallace.

Han betraktas som världens genom tiderna bästa basketspelare – men nu ger sig Michael Jordan in i en annan del av idrottsvärlden: Nascar.

Den 57-årige Chicago Bulls-ikonen meddelar att han blir ägare för ett nytt team i den amerikanska racingserien och har rekryterat Bubba Wallace som förare.

"När jag växte upp i Carolina tog mina föräldrar mig och mina bröder och systrar till flera race och jag har varit ett Nascar-fan i hela mitt liv", säger Jordan i ett uttalande enligt AFP.

Kämpat mot rasism

Bubba Wallace är den enda svarta föraren i Nascar och har varit starkt drivande i kampen mot rasism, inte minst efter George Floyds uppmärksammade dödsfall i våras.

Han har bland annat krävt Nascar att förbjuda Amerikas konfedererade staters flagga i samband med racen och väckte i somras stor uppståndelse när han i sitt garage fann vad han trodde var ett hot i form av en utplacerad snara – något som visade sig bara vara ett vanligt rep som funnits på platsen i flera månader, enligt den federala polisen FBI som kopplades in i fallet.

"Svårt med mångfald"

Michael Jordan, som även är ägare av NBA-laget Charlotte Hornets, hoppas att hans nya ägarskap ska locka en bredare publik till Nascar.

"Historiskt så har Nascar haft det svårt med mångfald och det har funnits få svarta ägare", säger han och fortsätter:

"Tajmingen verkade perfekt då Nascar utvecklas och välkomnar sociala förändringar allt mer. Som tillägg till mitt senaste engagemang och mina donationer för att slåss mot systematisk rasism så ser jag det här som en chans att utbilda en ny publik och öppna för flera möjligheter för svarta människor inom racing."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning