Michael Jackson stor i Esbo i höst, kort efter dokumentären om hans övergrepp mot barn

Fotografen David LaChapelles verk An Illuminating Path från 1998. Michael Jackson till höger. Bild: David LaChapelle

Hösten 2019 kommer popstjärnan Michael Jackson att vara det stora dragplåstret på Esbo moderna konstmuseum Emma. I svallvågorna efter dokumentären om Jacksons sexuella intresse för barn väcks frågor om hur dokumentären påverkar utställningen.

Michael Jackson: On the Wall är en utställning där ett femtiotal samtidskonstnärer ger sin tolkning av popidolens betydelse för kultur och tänkande. Över 80 verk, som både är lånade från olika samlingar och nyproduktioner beställda för denna utställning, ingår i utställningen och bland konstnärerna finns bland andra Andy Warhol, Klara Liden, Graham Dolphin, Lorraine O'Grady och Kehinde Wiley.

Förra veckan släpptes dokumentären Leaving Neverland, som ger röst åt män som säger att de utnyttjats sexuellt av Jackson medan de var barn. På Emma säger marknadsförings- och kommunikationschef Saara Suojoki att dokumentärens tema är klart upprörande, men att dokumentärens existens inte ändrar museets utställningsplaner.

– Vi har arbetat med utställningen i tre år, och visst har vi hela tiden varit medvetna om motstridigheterna i Jacksons person. Vi har följt debatten som följt på releasen av dokumentären i USA och Storbritannien och tänker att utställningen är en utmärkt plattform för att diskutera viktiga frågor kring identitet, ras, kön, jämlikhet och jämställdhet. Att dokumentären existerar är inget vi vill skyla över.

Michael Jackson: On the Wall visas mellan den 21 augusti 2019 till den 26 januari 2020. Utställningen kommer till Esbo från Bundeskunsthalle i Bonn och har innan dess visats i London och Paris. Utställningen, som är producerad av National Portrait Gallery i London i samarbete med Jacksons arvingar, blev klar i fjol somras då Jackson skulle ha fyllt 60 år. I Esbo visas ett antal porträtt som inte fick plats till exempel i London.

– Vi har gott om plats och det ger möjlighet att visa flera verk och gruppera dem intressant, säger Suojoki.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03