MFF vill bli rikare för att ta nästa kliv - HJK ännu bättre

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén vill att klubben i framtiden ska kunna behålla fler spelare när de är i sin bästa ålder, men då måste ekonomin bli ännu bättre. Bild: TT/Johan Nilsson

Rika Malmö FF handlar redan från en dyr hylla i spelarbutiken, anser vd Niclas Carlnén.I framtiden vill klubben ta nästa steg.– Vi vill kunna behålla spelarna när de är i sin bästa ålder. Det kräver en bättre ekonomi, säger han.

Med runt en halv miljard kronor (50 miljoner euro) i eget kapital och över 200 miljoner (20 miljoner euro) i kassan är pengar inte MFF:s problem just nu – åtminstone inte i jämförelse med de allsvenska konkurrenterna. En situation som ger skåningarna utrymme för ett visst risktagande.

– Det innebär ju att vi skulle kunna ta en förlust för 2019 om vi inte går till gruppspel i Europa eller säljer spelare. Variationen ska vi vara beredda på, men samtidigt har vi hanterat det rätt bra även de år vi inte har spelat i Europa, säger Carlnén.

"Har tagit det där steget"

Under åren som miljonerna trillat in från äventyren i Champions League och Europa League har Carlnén och sportchefen Daniel Andersson ibland fått frågan om det inte är dags att handla från en högre hylla i den imaginära spelarbutiken. Även om Carlnén inte riktigt köper metaforen anser han att MFF redan befinner sig på den högre nivån.

– Om vi jämför Malmö FF 2013 och Malmö FF nu så har vi ju en bredare trupp med fler etablerade spelare som kostar mer. Min uppfattning är att vi har tagit det där steget. Vi har lyckats förlänga med spelare och har tagit tillbaka spelare.

Förra sommaren återvände Anders Christiansen till MFF och inför den här säsongen har skåningarna plockat tillbaka både Erdal Rakip och Jo Inge Berget.

– Nu har vi många yngre och många äldre, men lite färre spelare där emellan. För när de spelarna är kanske som bäst är de kanske i en annan liga. Att hitta möjligheten att behålla även de spelarna – det skulle vi vilja göra mer.

"Kräver en bättre ekonomi" TT: Vad krävs för det?

– Det kräver en bättre ekonomi, säger Niclas Carlnén och fortsätter:

– För då är vi på den internationella marknaden. Vi betalar bra löner i Sverige, men ska vi betala tillräckligt bra, kanske inte bättre, för att man ska stanna även under de åren måste vi upp ett par kliv. Och det arbetet har vi börjat med. Vi tittar på hur vi ska kunna ta nästa kliv och närma oss en del av norra Europa eller de europeiska lagen.

Samtidigt som MFF gjorde en sportslig succé i vintras och tog sig till 16-delsfinal mot Chelsea i Europa League drabbades föreningen av en stor sorg. I början av december gick klubbens ordförande Håkan Jeppsson hastigt bort. Jeppsson var MFF:s blott fjärde ordförande sedan 1937.

"En unik person"

– Självklart var det mycket tungt. Jag tror att det har påverkat oss mer känslomässigt än verksamhetsmässigt. Håkan var ju på något sätt en unik person som fick ihop alla intressenter till att samlas kring samma sak, men samtidigt flyttade Malmö FF till en tydlig vision.

Bäst i Sverige, ledande i Norden och en utmanare i Europa – den visionen ligger kvar även under den nye styrelseordförande Anders Pålsson.

– Jag är väldigt trygg i den väg som vi har stakat ut och vår styrelse har ju varit med under många år, så det blir inget lappkast. Det är personer med en gedigen erfarenhet av Malmö FF, som har varit med och arbetat fram de visioner och mål som vi har satt.

TT: Är ni ledande i Norden?

– Vi är ju där uppe, men sedan finns det många olika sätt att mäta det på, säger Carlnén.

Vill alltid vara bäst

Sett till Uefa-rankningen ligger FC Köpenhamn (48:e plats) före MFF (76) av de nordiska klubbarna, men Carlnén lyfter fram en undersökning från i höstas från CIES Football Observatory. Den visade att klubben har fostrat 31 spelare i åldern 15–21 år som spelar i Europas 31 högsta ligor. I Norden var HJK bäst med 39 spelare.

– Vi har kanske inte det absolut bästa sportsliga resultatet eller störst omsättning, men vi är en av de ledande klubbarna i Norden. Sedan vill vi alltid vara bäst, så strävan är ju dit, säger Niclas Carlnén.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning