Mezzosopranen Christa Ludwig död

Christa Ludwig prisbelöntes för sin livsgärning vid MIDEM Classical Awards 2008. Bild: Lionel Cironneau /AP

Tyskfödda mezzosopranen Christa Ludwig avled i sitt hem i Österrike förra lördagen. Hon blev 93 år gammal.

Den legendariska mezzosopranen var känd för sin varma utstrålning och sina strålande tolkningar av bland annat Wagner, Mozart och Strauss, men också för sina starka liedaftnar. Till Christa Ludwigs minnesvärda roller hörde bland andra Cherubino i Figaros bröllop, Octavian i Rosenkavaljeren, Dorabella i Così fan tutte och Kundry i Parsifal. Hon framförde även operetter och verk av samtida tonsättare samt gjorde några utflykter uppåt i sopranfacket, då hon bland annat sjöng huvudrollen Leonore i Beethovens Fidelio. Egentligen drömde hon om att bli sopran, har hon berättat i intervjuer, och i tio år klarade hon av att sjunga Fidelio – sedan sa kroppen stopp.

Ludwig samarbetade med sin tids främsta dirigenter, och beskrev bland annat Karl Böhm, Leonard Bernstein och Herbert von Karajan i varma ordalag. Hon sjöng vid alla de viktigaste internationella operahusen från Metropolitan i New York och La Scala i Milano. Speciellt ofta syntes hon vid Staatsoper i Wien, där hon även erhöll titeln Kammersängerin. Christa Ludwig tog avsked av scenerna 1994 med flera konserter och sin sista operaföreställning gjorde hon i Wien, som Klytaimnestra i Elektra.

Förhållandet till modern var starkt – hon var en livslång mentor och även Christa Ludwigs sånglärare, om än det i början var rätt informellt.

– Jag var väldigt intresserad av sång och då jag gick omkring hemma och sjöng, ropade hon plötsligt från något annat rum vad jag borde korrigera, berättade Ludwig i en intervju för ORF 2015.

Då modern dog kändes det också naturligt att så småningom börja avsluta karriären. Det som kändes tungt var framför allt resorna och den eviga nervositeten, Ludwigs ständiga följeslagare. På frågan om hon gått miste om något i livet på grund av karriären svarade Ludwig:

– Kanske ett normalt privatliv ja. Jag fick visserligen ett barn, gudskelov, men jag kunde inte riktigt njuta av privatlivet som normala kvinnor kan – det gällde ju hela tiden att tänka på rösten, att man inte drar på sig snuva eller så. Jag har levt för mitt yrke – och det omfattar mycket mer än bara rösten.

Så här lät Richard Strauss Morgen vid Christa Ludwigs avskedskonsert i Musikverein i Wien 1994:

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning