Tyska positionsspelet svek världsmästarna

Bild: Patrik Stollarz

Senast Tyskland förlorade en VM-premiär var i Spanien 1982 mot Algeriet. Före bragden i Moskva hade Mexiko klarat av att slå Tyskland en ynka gång, i en landskamp på 90-talet. I den ryska huvudstaden tog två långa sviter slut.

Mexiko var ute efter att om inte knocka, så åtminstone ruska om världsmästarna riktigt rejält i inledningen. PSV-stjärnan Hirving Lozano, jagad av ett koppel storklubbar, kunde ha gjort mål efter cirka 63 sekunders spel men den väldige och atletiske Jerome Boateng fick det ena av sina närmare två meter långa ben framför bollen. Lozano skulle få revansch lite senare.

Tyskarna blev tagna på sängen av Mexiko. Världsmästarnas anfallsspel var för det mesta för långsamt och förutsägbart. Har du passningsgenier som Özil och Kroos i ditt led måste resten av spelarna ta betydligt flera löpningar. Nu hann man knappt med just de löpningara. Mexikanerna vann bollen tillbaka gång på gång och kom med sina blixtsnabba harpunanfall. Lozanos 1-0 kom just på ett sådant anfall, rättvist och otagbart för Manuel Neuer.

Positionsspelet och balansen i Tyskland var inte bra. Sami Khedira och Toni Kroos var alltför ofta för högt uppe i banan. Något som lämnade avgrundsstora ytor för mexikanerna att operera på.

Juan Carlos Osorio slog taktisk knut på kollegen Joachim Löw.

Tyskland skärpte sig i andra halvlek, rörligheten blev något bättre, Marco Reus och Julian Brandt gjorde laget piggare. Men närmare än en rökare som touchade stolpen av just Brandt kom inte Tyskland. Främst beroende på ett fenomenalt uppoffrande, metodiskt och följsamt försvarsspel av Mexiko. Den sista situationen redde 39-årige Rafael Marquez upp. Passade på något sätt in.

Mexiko kunde ha punkterat matchen tidigare, redan i första halvlek men också efter paus kom kontringslägena då Tyskland flyttade upp lite mera folk.

Det började osa katt på slutet men då den tiotusentals lungor starka mexikanska klacken klämde till med "Cielito Lindo" kändes det ändå som att detta blir Mexikos stora dag.

Centralamerikanerna var klockrena hela vägen. Lagets första halvlek är den bästa jag sett ett lag prestera i VM så här långt.

Varför det skulle ta en timme för världsmästarna att komma i gång på allvar är svårt att förstå. Det fanns vissa frågetecken kring Die Mannschaft inför VM. De står kvar.

Samtidigt skäl att komma ihåg att Tyskland har en ruskig förmåga att lyfta sig då det krävs som mest. Den tyska förlusten kan varit ett mardrömsresultat för Sverige. Kommer att bli väldigt bråttom för Blågult i Sotji på midsommardagen.

Då Tyskland senast förlorade en VM-premiär gick laget hela vägen till final. Så man ska undvika att dra alltför långtgående slutsatser av förlusten. Löw har ändå en del att fundera på. Passningstempot och den kollektiva pressen måste bli bättre. Mycket bättre.

Mexiko behöver inte ändra på något alls. Bara att köra på. VM-febern i det fotbollstokiga landet steg med ytterligare några grader tack vare bragden i Moskva.

Keylor Navas höll på att göra serberna på plan, på läktarna och i hemlandet förtvivlade. Real Madrids målvaktsstjärna var totalt felfri mellan Costa Ricas stolpar och hade utspelarna skött sitt jobb lika bra kunde "Ticona" ha fått med sig något från matchen.

I stället klev Aleksandar Kolarov fram med sin fantastiska vänsterfot, en av de bästa i branschen. Skottet från 26 meter är värt både ett frimärke och att få en gata uppkallad efter sig i Belgrad, så vackert var det.

32-åringen,numera i AS Roma, har alltid varit ett mäktigt vapen framåt. 36 mål i klubblaget och elva för landslaget talar sitt tydliga språk. Mer än hyfsade siffror för en back. Hans fina projektiler till inlägg är ett begrepp inom fotboll och hans skotteknik ett ypperligt bevis för att varje toppspelare borde ha ett specialvapen.

En rätt jämn match där Serbien ändå kändes något bättre och tyngre. Samtidigt lär exempelvis Giancarlo Gonzalez se mardrömmar om nickmissen han gjorde sig skyldig till. Helt ren drabbades han av stora skälvan, fick felträff och skickade bollen högt över mål. Nätrassel där hade betytt 1-0, att Costa Rica kunde ha koncentrerat sig på sin erkänt starka defensiv och ligga och lura på serbiska misstag. Efter Kolarovs mål var sensationslaget från VM för fyra år sedan tvunget att flytta upp pjäser och ta tag i det hela offensivt. En viss press åstadkom men de riktiga toppchanserna saknades.

Serbien pekades ut som en svart häst inför turneringen. Med all orsak, här finns ett enormt kunnande och en underbar lirare i Sergej Milinkovic-Savic. Att Juventus, Manchester United och Real Madrid uppges vara beredda att hosta upp över 100 miljoner euro för 23-åringen säger en del.

Costa Rica? Nja. Inte ens Navas briljans räcker till denna gång.

Jonas von Wendt Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03