Ingen större panik i morgonrusningen – metrotrafiken ska nu fungera som normalt

Bild: Karl Vilhjálmsson

Kollektivtrafiken i huvudstadsregionen stod inför stora utmaningar den här morgonen när bussbolaget Nobinas chaufförer strejkade. Till på köpet krånglade metron igen. – Den största paniken verkar ha kunnat undvikas, säger Tapio Tolmunen på HRT.

Enligt Helsingin Sanomat kan oregelbundna turintervaller och förseningar förekomma i metrotrafiken hela torsdag förmiddag. Problemen lär bero på ett tekniskt fel i trafikstyrningen.

– På morgonen fanns det 10–15 minuters fördröjningar, men enligt de uppgifter vi har nu så har trafiken återvänt till normalt, säger Tapio Tolmunen informatör på Helsingforsregionens trafik HRT när HBL ringer upp för att fråga om metron.

Testningarna för västmetron kördes i gång förra veckans torsdag med dåliga resultat. Då orsakade överbelastning av metrons elnät stora problem i metrotrafiken och testkörningarna måste avslutas i förtid.

Västmetro Ab:s vd Ville Saksi säger till HS att problemen i elnätet nu är åtgärdade och att de inte borde orsaka problem i framtiden.

Ingen panik

Största delen av bussbolaget Nobinas turer är i dag inställda på grund av strejken som inleddes i natt. Problem förekommer i hela området, men speciellt i östra Vanda, östra Helsingfors, Alberga och Esbo centrum. På HRT uppger man ändå att morgon gått relativt lugnt till.

– Det verkar som om den största paniken och katastrofen kunnat undvikas. Morgontrafiken har flutit på och det verkar som om en del av de som använder Nobinas trafik har blivit hemma, säger Tolmunen.

Tolmun poängterar att trots att Nobina är betydande bussbolag så är det bara ett bolag och att resten av trafiken fungerat normalt. På HRT förväntar man sig att eftermiddagen kommer att flyta på ungefär som på förmiddagen.

"Orsaken till strejken fortfarande oklar"

Nobinas vd Tom Ward säger att orsaken till busstrejken fortfarande är oklar för honom. Han sade på onsdagsmorgonen till FNB att han fortfarande bara hört rykten.

– Jag har via omvägar hört att strejken pågår i 24 timmar. På fredag morgon klockan tre flyter trafiken normalt igen, säger han.

Enligt Ward varslade personalen inte om strejken. Han säger också att det nu inte finns några tvister inom bolaget.

– Jag är mycket förundrad, säger han.

Ilta-Sanomat rapporterar att åsiktsyttringen enligt busschaufförerna beror på att arbetsgivaren hindrade förtroendemannen och arbetarskyddsfullmäktigen från att jobba, något som Ward förnekar för tidningen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03