Metrons tidtabeller syns nu i realtid både i biljetthallen och på nätet

Metrotågens tidtabeller har inte varit enhetliga hittills. Nu ska de bli entydiga. Arkivbild. Bild: Eija Kontio/Lehtikuva

Tidigare har metrons tider visats i realtid endast på perrongen. Biljetthallarnas skärmar har visat tidtabellsenliga avgångstider.

För den som ofta reser med metron är problematiken sannolikt mycket bekant: skärmarna på metrostationen visar olika avgångstider beroende på om man befinner sig i biljetthallen eller nere på perrongen. Vilka skärmar ska man tro, och varför visas två olika tider?

Enligt Helsingfors stads trafikverk HST har perrongernas och biljetthallarnas skärmar hittills inte visat enhetliga tidtabeller eftersom skärmarna fungerar i olika system.

Perrongskärmarna hör till HST:s system och visar metrotågens avgångstider i realtid. Biljetthallarnas skärmar hör till Helsingforsregionens trafik HRT och har inte haft tillgång till tidtabeller i realtid utan har visat den ursprungliga tidtabellen.

Nu meddelar HST att systemen har passats ihop så att alla skärmar visar tidtabellen i realtid.

– HST och HRT genomförde tillsammans en förnyelse som kollektivtrafikens resenärer har saknat, säger HST:s projektledare Salar Mohammad i ett pressmeddelande.

I och med systemförnyelsen kan man följa med metrotågens tidtabeller i realtid också på nätet, bland annat i HRT:s app.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning