Meterologiska institutet: Exceptionellt stark och långvarig storm för säsongen

Mörka moln och regnrusk över Södra Stadsfjärden i Vasa på onsdag eftermiddag. Bild: Vilhelmina Öhman/SPT

Stormen Aila kom med kraftiga regn och stormbyar. Skador väntas framför allt i den västra delen av landet. Störningar i färj-, tåg- och vägtrafiken också att vänta.

Det fördjupade lågtrycket, stormen Aila, som kom till Finland västerifrån under onsdagen medför kraftiga regn och stormbyar.

På onsdag kväll förutspådde Meterologiska institutet stormskador framför allt i Åland, Österbotten, Satakunta och Egentliga Finland från onsdag kväll till torsdag eftermiddag. Mer allvarliga skador kan uppstå regionalt längs kusten.

På vissa ställen kan de kraftiga vindbyarna hålla i sig nästan en dag, vilket fördröjer och försvårar reparationsarbetet.

– Stormen är exceptionellt stark och långvarig för säsongen. Även om vi inte kommer att uppmäta vindrekord finns det många faktorer som kan orsaka skador som exempelvis stormens långvaraktighet, säger meteorologen Ari-Juhani Punkka i ett pressmeddelande.

Stormen breder ut sig under torsdagen

Under torsdagen kommer kraftiga vindbyar att förekomma i ett stort område också i landets södra och mellersta delar. I de östra delarna av landet väntas vinden orsaka enstaka skador, även om ett flertal platser kan drabbas.

Av havsområdena påverkar stormen framför allt Bottniska viken, där stormvindar förekom redan på onsdag kväll. Från och med natten väntades stormen röra sig också i havsområden längre söderut och vågorna förväntas vara höga i flera områden.

Stormen inkluderar kraftig nederbörd koncentrerad till de mellersta delarna av landet samt de södra delarna av norra Österbotten och Kajanaland. På vissa platser kan nederbörden uppgå till över 50 millimeter under onsdag och torsdag.

Vindhastigheten beräknas kunna uppgå till över 30 meter i sekunden längs västkustens havsområden. På land förväntas en vindhastighet på över 21 meter i sekunden.

Räddningsmyndigheterna förberedda – hemförsäkringen täcker skador

Under onsdagen förberedde sig räddningsmyndigheterna för uppdrag kopplade till takplåtar som lossnat, fallna träd och trafikolyckor.

Benny Paulsson, fältchef vid Västra Finlands sjöbevakningssektion, uppgav att sjöräddningshelikoptern stod i beredskap inför onsdag natt och att två sjöbevakningsfartyg är ute.

– Ett är på väg till Raumo så att det är närmare ifall det skulle hända något på de norra havsområdena.

Allmänheten har uppmanats plocka bort trädgårdsmöbler och andra saker som kan flyga i väg, och se till att båten är ordentligt förtöjd.

De flesta hemförsäkringar täcker skador som orsakas av stormar. Det innebär att försäkringen täcker skador som har orsakats till exempel av att trädgårdsmöbler, trampoliner, taktegel och grillar flyger sin kos i stormen.

– Om ett träd knäcks i stormen och faller på din bil så räcker det däremot inte med en vanlig trafikförsäkring för att få skadorna ersatta. Du måste ha en kaskoförsäkring, säger direktör Juha T. Virtanen på försäkringsbolaget If.

Trafikstörningar till land och till havs

Stormen Aila väntas medföra störningar ibland annat tågtrafiken och trafiken på vägarna. Störningarna kan orsaka förseningar eller att passagerare måste ty sig till ersättande transporter.

Också bilförare uppmanas till extra försiktighet då körförhållandena kan förändras snabbt, med ökad risk för exempelvis vattenplaning.

Ålandstrafiken meddelar om störningar och avbrott i skärgårdstrafiken. Trafikstörningar eller trafikavbrott kan även förekomma på Havs-Finlands vajerfärjor.

Wasaline ställde in onsdagens sena avgångar samt torsdagens avgångar.

Stormen påverkar också Viking Lines trafik på torsdag. Passagerarfartygen Grace och Amorella troligen inte kan anlöpa Långnäs på torsdag. En tur med Viking XPRS mellan Helsingfors-Tallinn ställs också in på torsdagen.

Följ vår stormrapportering här:

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning